Kategoria: Rakennustyöt

Sokkeliin rouhepinnoitus

Rakennustyöt

Kaiken kaikkiaan rouhepinnoitteen levittäminen sokkeliin vei mielestäni melko vähän aikaa, mutta kahden tai kolmen tunnin erissä per viikko tehtynä siihen meni kuitenkin kuukausi.

Nyt sekin on valmis.

Pientä viimeistelyä vielä sokkelien ympäristössä on jäljellä. Luonnonkivillä nämäkin saadaan kuntoon. Niitä täytyy vielä hakea lähialueen metsistä muutamia kottikärrykuormia, jotta terassien helmat saadaan nätiksi.

Loppukatselmus onnistunee rakennusvalvontaa ajatellen marraskuussa. Joutsenmerkki-organisaatio kutsutaan paikalle sen jälkeen, ja kuullaan mitä puutteita itse merkkiä varten tarvitsee vielä korjata. Pääasiassa nämä puutteet ovat erilaista laadunvarmistusta eli käytännössä dokumentteja tuotteista ja mm. kosteudenhallinnasta. Nekin ovat koossa varmaan 99 prosenttisesti, mutta ne pitäisi järjestää kaikki samaan kansioon. Tätä varten on edessä sähköpostien perkaaminen. Viimeisen kolmen vuoden aikana on tullut viestiteltyä useiden materiaalitoimittajien kanssa, ja nyt niiltä saadut dokumentit punnitaan.

Lähellä ollaan!

Mökki näkyvillä Kiillon sivuilla

Piha ja terassitRakennustyöt

Kiilto teki toisen juttunsa mökkiprojektistamme. Jutun pääsee lukemaan tästä linkistä: http://www.kiilto.com/fi/uutishuone/uutiset/joutsenmerkki-mokissa-kelpaa-asua/

Osa Kiillon käyttämistä kuvista on kesän alusta. Tällä hetkellä sokkeli ja terassit ovat lähes valmiina.

Ampiaiset ovat vieläkin olleet kiusana. Vasemman puoleisesta reiästä käy jatkuva trafiikki. Nyt sille tulee valitettavasti loppu.

Sokkeli on pinnoitettu Tikkurilan Yki sokkelirouheella sävy 567x. Yki löytyy suoraan Joutsenmerkin tietokannasta ja on siis tuotteena kriteerit täyttävä. Tuuletusritilät saatetaan maalata vielä samaan sävyyn sokkelin kanssa.

Sokkeli ja helmat kuntoon

RakennustyötUncategorized

Tästä se lähti: Eibenstockin timanttilaikka vuokralla viikonlopun ja sementtiliima hiottu irti sokkelista. Laitteeseen sai imurin kiinni ja se oli kyllä tarpeen. Pölyä riitti. Homma hoitui kuitenkin kevyesti muutamassa tunnissa. Kuvia tulee lisää, kun saan pinnoitustyöt käyntiin ja tuuletusaukkojen ritilät maalautettua talon sävyyn. Tässä vaiheessa olemme päätyneet Tikkurilan Yki sokkelirouheeseen, ja siitä olen varmistanut, että se kelpaa Joutsenmerkin kriteereihin.

 

Ympäristön laittoa

Piha ja terassitRakennustyöt

Hetkeen ei ole tarvinnut keskittyä Joutsenmerkin kriteerien miettimiseen, kun työn alla ovat olleet viemäriputkien peittäminen ja maisemointi sekä terassien ja kulkureittien rakentaminen mökin ja saunarakennuksen välille. Ampiaiset ovat olleet tänä kesänä riesa. Mediassa on uutisoitu niitä olevan 20-kertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Pistoitta ei olla ulkotöissä selvitty mekään.

Tanskan kesälomareissulla bongattua. Onhan näitä messuilla ja markkinoilla Suomessakin tarjolla ollut. Tarjolla olisi siis asuntoja luonnon pienemmille ja vähän suurimmillekin mönkijöille ja lentelijöille. Näillä saisi tarpeellisia pisteitä Joutsenmerkkiä ajatellen, sillä peruskriteerien täyttymisen lisäksi tulee täyttää lisäpistevaatimus. Kerätä täytyy vähintään 16 pistettä 42 maksimipisteestä. Pisteitä saa mm. paikallisten energialähteiden hyödyntämisestä, energiatehokkaammista ratkaisuista, sementistä ja betonista, joilla on pienempi energia‐ ja ilmastokuormitus kuin vastaavilla perinteisemmillä tuotteilla, tietyistä kierrätetyistä tai uusiokäytetyistä materiaaleista ja sitten erilaisilla vihreillä toimenpiteillä kuten viherkatoilla ja myös hyönteisten, lintujen ja lepakoiden pesimäpaikkojen luomisella. Nämä nyt vain joitain mainitakseni. Vaihtoehtoja on useampia, mutta täytyy sanoa, että 16 lisäpisteen keräämiseenkin pitää kiinnittää erityistä huomiota, sillä eivät ne ihan perusratkaisuilla tule kokoon.

Vesi- ja viemäriputket EPS-levyihin koteloituna. Sivuille kärrättiin hiekkaa ja päälle bitumimatto, jotta hienoainesta ei valuisi kotelon sisään ajan kuluessa.

Sitten multaa päälle. Talon kulmalle oli läjitetty kolmisen vuotta sitten rakennustöitä aloitettaessa multa-kivi-juurakkokasa, joka nyt lapioitiin puoliksi istutusaltaaseen ja puoliksi putkikotelon päälle.

Lopulta keräsimme terassipolun tieltä kunttaa putkikotelon päälle. Toivotaan, että se juurtuu, vaikka pitkään jatkuneet 30-asteen helteet tuntuvat kuivaavan kosteammatkin paikat tänä poikkeuksellisen lämpimänä kesänä.

Enää ei tarvitse kulkea metsäpolkua saunalle. Ei siinä sinänsä mitään tavatonta olisi, mutta nyt pysyy jalat puhtaina – niin mullasta kuin mahdollisista punkeista 🙂

Lunawoodin komposiitti tuntuu kyllä hyvältä tässä. Pinta tuntuu sateella pitävämmältä kuin kuivana. Polku on alkuun hieman jyrkkä, joten yöpakkasten alettua täytyy varoa kosteana ollutta pintaa. Kaidetta ei tähän välttämättä tarvita, mutta saahan senkin laitettua jälkikäteen, jos siltä alkaa tuntumaan.

Iltavalaistuksessa. Noin metrin välein asennettiin terassilautaan upotettava valaistus polun reunaan.

Saunarakennuksen ympärille tulee vielä terassilaudoitusta, jotta liikkuminen sujuu niin, että mukana ei kulkeudu suuria määriä hiekkaa tai muuta sisätiloja likaavaa ainesta.

Seuraavaksi laitetaan sokkelipinnat kuntoon. Tikkurilan Yki sokkelimaali ja rouhepinnoite sopivat Joutsenmerkin kriteereihin. Jommalla kummalla varmaan mennään, kunhan ensin saadaan sementtiliima hiottua sokkelipinnasta pois.

Vesijohdon ja viemäriputkien maisemointi

Rakennustyöt

Rakennuksen alta rinteen poikki viettävät putket ovat olleet pitkään näkyvissä. Syitä on ollut kaksi: on tullut odotettua, että keksisi jonkin hyvän ja edullisen ratkaisun putkien eristämiseen ja peittämiseen. Toiseksi, tämä tehtävä ei ole kauheasti kiinnostanut, kun täyttö- ja peittomaiden kuskauksen on tiennyt olevan kottikärryhommaa metsämaastossa ylämäkeen useita kymmeniä kärryllisä.

No, joskus tämäkin tehtävä olisi hoidettava pois.  Nyt siihen oli oikea aika, kun terassilta laskeutuva porras tulee osittain putkien päälle. Jotta siis pääsemme tekemään terassirakenteet kuntoon, pitää sen alta menevät putket nyt peittää ja eristää.

Tästä se lähti. Ensin pohjalle 50 mm routaEPSiä ja 75:n ja 110:n putkien ympäri 30 mm kourueristettä.

Sitten kotelointi.

Sivuille ja päälle tulee vielä hiekkaa ryhdittämään koteloa. Maisemointia varten päälle tullee kunttaa. Täytyy vielä selvittää, mistä sitä haemme.

Sisäportaiden asennus

RakennustyötSisustus

Nyt, kun sisäportaat on saatu paikoilleen, sisätilat alkavat olla valmiina. Näistä tuli omasta mielestä hienot! Saimme käytettyä askelmiin jäljelle jääneitä lattialautoja, pari ylimääräistä reisilankkua tuli runkopuista ja maalit olivat hankittu muutenkin. Materiaalikustannuksia ei siis syntynyt lainkaan. Työn iloa parhaimmillaan!

Appiukko jyrsi lohenpyrstön askelmiin ja reisipuihin. Maalaus tehtiin kotipuolessa autotallissa. Palaset yhdistettiin paikan päällä.

Kylkeen sommiteltiin ”arkkitehtimainen” rimoitus, joka siivilöi valoa hienosti. Elämä on valoa ja varjoa…

Keittiön viimeistely

Rakennustyöt

Keittiöön asennettiin välitilan lasi ja viimeisteltiin yksityiskohdat.

Haimme Lasiliskistä maitolasia ja pistimme sen Kiillon silikonilla taustavaneriin kiinni. Sitten ledinauhaa koko mitalla välitilan yläosaan ja vielä silikonit pöytätason ympäri. Valo heijastuu kivasti lasin pintaa pitkin.

Allaskaapissa piti vielä yhdistää putket ja huolehtia suojakaukalon tiivistys.

Talvi tekee tuloaan

Piha ja terassitRakennustyöt

Ensimmäiset kosketukset lumeen saatiin Etelä-Suomessakin jo viime viikolla. Monelle mökkiläiselle tämä tarkoittaa sitä, että viikonloppujen mökkireissut jäävät tekemättä ja mökkeily jatkuu taas ensi keväänä. Itse huomasin, että maalipensseleiden säilytys kannattaa siirtää sisätiloihin 🙂

Syksyn mittaan olemme viimeistelleet pintoja. Laatoitukset ovat muutamaa oven ja ikkunan pieltä lukuun ottamatta valmiit. Kiillon silikonilla viimeistellään vielä liitoskohdat.

Pesuhuoneestamme puuttuu vielä pintojen osalta kattopaneeli. Tämän asentamisen jälkeen asennamme kalusteet paikoilleen ja sitten onkin putkimiehen vuoro vetää kuparittomat putket pintavetoina kaikkiin vesikalusteisiin ja that’s it! Okei, sokkeli pitää vielä pinnoittaa ja terassilta rakentaa kulkureittiä eteenpäin saunarakennukselle, maalata terassin alakatto toiseen kertaan, lisätä kaide rappusiin ja yhteen luiskaan, säätää ilmanvaihto, maalata koko ullakkotila uudella valkoisen sävyllä… Jotain jää siis ensi keväällekin ja ehkä kesään. Asumisen puolesta pintojen valmistuminen, kaiteen asentamiset ja vesien kytkentä ovat kuitenkin ne jutut, jonka jälkeen kaikki tarvittava olisi koossa käyttöönottokatselmusta silmällä pitäen.

Välillä saunarakennuksella

Rakennustyöt

Syksyn tultua työmaalla ei ehdi käydä kuin pari kertaa viikossa. Mökin rakentamisen osalta pesutilat ovat edenneet pikku hiljaa. No, appivanhempien pesutila on ollut kalusteita vaille valmis jo pidemmän aikaa. Meidän puolella ollaan päästy saumausvaiheeseen. Samaan aikaan olemme tehneet vesieristyksiä ja laatoituksia saunarakennuksella. Lattioihin saimme viikonloppuna kaikki laatat paikoilleen. Olipa hieno keli tehdä rannan tuntumassa hommia!

 

Märkätilojen kimpussa

RakennusmateriaalitRakennustyöt

Kuivien sisätilojen osalta tilat ovat ihan muuttokunnossa, jos näin voi sanoa. Mökillehän ei varsinaisesti muuteta, mutta tilat ovat siis rakennusvalvonnan näkökulmasta käyttöönottokelpoiset. Märkätilat ovat kuitenkin vielä tekemistä vaille valmiit. Nyt ne ovatkin työlistan kärjessä.

19.7. seinälaatoitus aluillaan…

20.7. puolivälin krouvissa…

20.8. ”viimeiset viisi kilometriä”…

Tästä eteenpäin tulee seuraavaksi saumalaasti (Kiillon hiilenharmaa oli alun perin valittuna. Saattaa vielä muuttua hieman vaaleampaan vaihtoehtoon). Joutsenmerkin rakennustietokannasta löytyy Kiillon saumalaastit, joten laastin suhteen ei ole muuta enää kuin värin valinta.

  • 1
  • 2
  • 5

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat