Kuukausi: elokuu 2018

Sokkeli ja helmat kuntoon

RakennustyötUncategorized

Tästä se lähti: Eibenstockin timanttilaikka vuokralla viikonlopun ja sementtiliima hiottu irti sokkelista. Laitteeseen sai imurin kiinni ja se oli kyllä tarpeen. Pölyä riitti. Homma hoitui kuitenkin kevyesti muutamassa tunnissa. Kuvia tulee lisää, kun saan pinnoitustyöt käyntiin ja tuuletusaukkojen ritilät maalautettua talon sävyyn. Tässä vaiheessa olemme päätyneet Tikkurilan Yki sokkelirouheeseen, ja siitä olen varmistanut, että se kelpaa Joutsenmerkin kriteereihin.

 

Ympäristön laittoa

Piha ja terassitRakennustyöt

Hetkeen ei ole tarvinnut keskittyä Joutsenmerkin kriteerien miettimiseen, kun työn alla ovat olleet viemäriputkien peittäminen ja maisemointi sekä terassien ja kulkureittien rakentaminen mökin ja saunarakennuksen välille. Ampiaiset ovat olleet tänä kesänä riesa. Mediassa on uutisoitu niitä olevan 20-kertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Pistoitta ei olla ulkotöissä selvitty mekään.

Tanskan kesälomareissulla bongattua. Onhan näitä messuilla ja markkinoilla Suomessakin tarjolla ollut. Tarjolla olisi siis asuntoja luonnon pienemmille ja vähän suurimmillekin mönkijöille ja lentelijöille. Näillä saisi tarpeellisia pisteitä Joutsenmerkkiä ajatellen, sillä peruskriteerien täyttymisen lisäksi tulee täyttää lisäpistevaatimus. Kerätä täytyy vähintään 16 pistettä 42 maksimipisteestä. Pisteitä saa mm. paikallisten energialähteiden hyödyntämisestä, energiatehokkaammista ratkaisuista, sementistä ja betonista, joilla on pienempi energia‐ ja ilmastokuormitus kuin vastaavilla perinteisemmillä tuotteilla, tietyistä kierrätetyistä tai uusiokäytetyistä materiaaleista ja sitten erilaisilla vihreillä toimenpiteillä kuten viherkatoilla ja myös hyönteisten, lintujen ja lepakoiden pesimäpaikkojen luomisella. Nämä nyt vain joitain mainitakseni. Vaihtoehtoja on useampia, mutta täytyy sanoa, että 16 lisäpisteen keräämiseenkin pitää kiinnittää erityistä huomiota, sillä eivät ne ihan perusratkaisuilla tule kokoon.

Vesi- ja viemäriputket EPS-levyihin koteloituna. Sivuille kärrättiin hiekkaa ja päälle bitumimatto, jotta hienoainesta ei valuisi kotelon sisään ajan kuluessa.

Sitten multaa päälle. Talon kulmalle oli läjitetty kolmisen vuotta sitten rakennustöitä aloitettaessa multa-kivi-juurakkokasa, joka nyt lapioitiin puoliksi istutusaltaaseen ja puoliksi putkikotelon päälle.

Lopulta keräsimme terassipolun tieltä kunttaa putkikotelon päälle. Toivotaan, että se juurtuu, vaikka pitkään jatkuneet 30-asteen helteet tuntuvat kuivaavan kosteammatkin paikat tänä poikkeuksellisen lämpimänä kesänä.

Enää ei tarvitse kulkea metsäpolkua saunalle. Ei siinä sinänsä mitään tavatonta olisi, mutta nyt pysyy jalat puhtaina – niin mullasta kuin mahdollisista punkeista 🙂

Lunawoodin komposiitti tuntuu kyllä hyvältä tässä. Pinta tuntuu sateella pitävämmältä kuin kuivana. Polku on alkuun hieman jyrkkä, joten yöpakkasten alettua täytyy varoa kosteana ollutta pintaa. Kaidetta ei tähän välttämättä tarvita, mutta saahan senkin laitettua jälkikäteen, jos siltä alkaa tuntumaan.

Iltavalaistuksessa. Noin metrin välein asennettiin terassilautaan upotettava valaistus polun reunaan.

Saunarakennuksen ympärille tulee vielä terassilaudoitusta, jotta liikkuminen sujuu niin, että mukana ei kulkeudu suuria määriä hiekkaa tai muuta sisätiloja likaavaa ainesta.

Seuraavaksi laitetaan sokkelipinnat kuntoon. Tikkurilan Yki sokkelimaali ja rouhepinnoite sopivat Joutsenmerkin kriteereihin. Jommalla kummalla varmaan mennään, kunhan ensin saadaan sementtiliima hiottua sokkelipinnasta pois.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat