Kategoria: Tuotteet

Maalin sävyjen kanssa hakemista

RakennusmateriaalitRakennustyötTuotteet

Seinäpaneelien valkoisen sävy ei sopinutkaan yhteen sähkörasioiden ja -kytkimien kanssa. Ero on aika huomattava (en tosin miehenä kiinnittänyt siihen niinkään huomiota:) ). Sähkökalusteet samoin kuin iv-päätelaitteet ja keittiökalusteet tulevat olemaan puhtaan valkoisia – paperin valkoisia. Paneeleissa oleva valkoinen on harmahtavaa. Aiemmin jo maalaamamme ullakon lattia ja toisen lasten huoneen lattia on oikeaa sävyä eli paperin valkoista TVT F497:ää. Sillä pitäisi nyt sitten maalata kaikki paneloidut seinät ja varmaan ikkunanpielet ja listatkin. Maalattavaa on kaikkiaan noin 150 m2. On siinä taas urakkaa, mutta toisaalta sitten kaikki pinnat seinissä ja lattiossa ovat raikkaan valkoista eikä harmahtavan valkoista kuten nyt olen oppinut. Listat, ovet ja ikkunan karmit ovat tyypillisesti Suomen oviteollisuuden valkoista = NCS S 0502 Y = TVT 255L.

Soitin asiasta Tikkurilan maalilinjalle, kerroin asiasta ja sain toimintaohjeet. Nyt siis ensiksi puhdistamme paneelipinnat. Pesu olisi ehkä liikaa. Paneelit ovat kuitenkin vasta asennettu seiniin, joten eivät ne ole imeneet likaa – pölyä niissä kylläkin on. Ajattelin imuroida seinät. Sen jälkeen vedän pensselillä seiniin valkoisen Helmi pohjamaalin ja sen päälle paperin valkoiseksi sävytettyä Helmi kalustemaalia. Lopputulos siintää mielessäni raikkaana.

Onhan siinä sävyssä eroa.

Formaldehydipohjaiset lisäaineet ulko-ovissa

JoutsenmerkkiLaadunvarmistusLuontoMateriaalivalmistajatTuotteet

Olen selvitellyt ulko-ovien HDF-levyjen formaldehydipohjaisten lisäaineiden määrää, sillä olen havainnut haastavaksi löytyy sopivaa hdf-pintaista ulko-ovea, joka täyttäisi Joutsenmerkin vaatimuksen.

Euroboard tuo Suomeen HDF-levyjä, joita kaikki suomalaiset ovivalmistajat käyttävät. Euroboardista vastattiin, että levyjä valmistaa Euroopassa kaksi valmistajaa: Lesonit Sloveniassa ja Finsa Espanjassa. Lisäksi on joku saksalainen valmistaja, joka tekee levyjä samoilla spekseillä kuin espanjalaiset. Kaikilla levyt täyttävät E1-standardin. Levyissä on kuitenkin formaldehydipohjaisia lisäaineita mukana mm. säänkestävyyden parantamiseksi. Euroboardista ei osattu sanoa, että onko edes olemassa valmistajaa, jolla olisi valikoimissa oviin sopivaa hdf-levyä, jossa formaldehydipohjaisia lisäaineita olisi alle 3 %, joka on Joutsenmerkin vaatimus. Epäilivät, että ei ole. Sloveniassa ja Espanjassa valmistetuissa levyissä on 20-22 %. E1-standardi täyttyy ja kannustinta parempaan/terveellisempään laatuun ei ole. Tai on, mikäli valmistajilla olisi tavoitteena Joutsenmerkin vaatimuksiin vastaaminen.

Kaskipuun Sompio-ovi kiinnostaisi, mutta saa nähdä päästäänkö vaatimuksiin. Onkohan kaikissa hdf-pintaisissa ovissa liikaa formaldehydiä? Jäljelle jäävät kunnon puusta tehdyt ovet. Tai sitten metallista ja lasista, mutta eivät ne oikein tähän kohteeseen istu.

 

Ilmanvaihtokanavat ja keskuspölynimurin putket eristetty

RakennustyötTuotteet

Ei ihan perusmökin ratkaisuja, mutta energiatehokkaan ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan mökin laitteistoratkaisuihin kuuluvat lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto ja keskuspölynimuri. Joutsenmerkkiä varten kanavat ja eristeet on valittu materiaaleiltaan sopiviksi, ja lämmöntalteenotossa hyötysuhde on Valloxin koneessa hyvää tasoa eli vähintään 78%. Keskuspölynimurin imukanavista pyysimme ja saimme vakuuden Allawaylta. Kone asennettiin lämpimän tilan komeroon ullakolle ja sieltä lähdimme haaroittamaan kanavia imurasioille päin. Asennus oli helppoa ja muutaman tunnin kuluttua laitteisto oli valmiina.

wp_20161119_001

Kuva. Ilmanvaihdon tulo- ja poistokanavat eristettyinä.

Pääovi

MateriaalivalmistajatTuotteet

Pääoven kanssa on vielä selvittämistä. Oven levymateriaalia koskee formaldehydi-vaatimus. Kaskipuun Sompio-ovi olisi meidän mieleen, mutta saa nähdä täyttääkö oven molemmissa pinnoissa oleva hdf-levy tuon vaatimuksen.

http://www.kaskipuu.fi/fi/ovet/design/sompio/

 

Sähkökaapelit

RakennusmateriaalitTuotteet

Sähkötöitä päästään aloittelemaan nyt syksyllä. Syyskuussa saamme rakennuksen lopulta säältä suojaan, kun ikkunat saapuvat ja niiden asennus pääsee käyntiin. Sähkötuotteiden kanssa on ollut myös kohtalaisesti selvittämistä, sillä Joutsenmerkin uusissa kriteereissä (voimaan 3/2016) on vaatimuksia myös sähkökaapeleille. Lainsäädäntökin on muuttumassa mm. kaapeleiden osalta ja jatkossa Suomessakin tullaan vaatimaan kaikissa rakennuksissa halogeenittomia kaapeleita. Aikaisemmin vaatimus on koskenut vain koulu- ja päiväkotirakennuksia. Toki poikkeuksia tähänkin tulevaan säädökseen on tulossa. Hyvä kuitenkin, että rakentamista ollaan kehittämässä turvallisempaan ja terveellisempään suuntaan laajalla rintamalla.

Olemme kuitenkin nyt löytäneet kotimaisen kaapelivalmistajan, jolta löytyy Joutsenmerkin vaatimusten mukaisia kaapeleita. Moni sekoittaa Joutsenmerkin Avainlippu-merkkiin. Avainlippu kertoo kotimaisen työn asteesta. Joutsenmerkin kriteerit eivät sinänsä vaadi kotimaisuutta, mutta on sinänsä hyvä vetää kotiin päin ja valita kotimainen vaihtoehto.

Terassilaudoitus

RakennusmateriaalitRakennustyötTuotteet

Terassilaudan valinta on ollut pitkä prosessi. Vaihtoehtoja on ollut useita: Käsittelemätön kuusi- tai haapalankku, Siperian lehtikuusi, Organowood, Accoya, Kebony, lämpökäsitelty puu, monien valmistajien komposiitteja (on Kiinassa, Saksassa, Suomessa valmistettuja) jne. Erilaisin menetelmin modifioituja tuotteita löytyy nykyään useita merkkejä. Perinteinen painekyllästetty puu ei kelpaa Joutsenmerkki-rakennukseen. Poikkeuksena on turvallisuuden varmistaminen mm. sääalttiissa kantavissa rakenteissa, joka siten mahdollistaa kyllästetyn puun käytön esimerkiksi terassin kantavissa rakenteissa.

Ennen kuin pääsemme tekemään tilauksen, tulee terassilaudan toimittajan vielä varmistaa, että heidän tuotteen valmistuksessa ei ole käytetty kiellettyjä puulajeja (www.nordic-ecolabel.org/wood/). Lisäksi toimittajalla tulee olla sertifioitu jäljitettävyys/alkuperäseuranta ja raaka-aineista tulee vähintään 70 % olla sertifioitu kestävän metsänhoidon standardin FSC tai PEFC mukaan. Mikäli tuote on täysin kierrätystuotteista valmistettua, tähän löytyy oma vaatimuksensa kriteereistä. Dokumentteja siis vielä odotellaan…

Dokumentoinnista ja odottelusta olisi päästy, mikäli olisimme valinneet valmiiksi Joutsenmerkityn terassilaudan. Sellainen löytyy ja sekin olisi ollut hyvä vaihtoehto. Päädyimme kuitenkin toisenlaiseen ratkaisuun, jota avaan sitten myöhemmin, kun kaikki on varmistunut ja tuote on saapunut työmaalle.

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat