Kuukausi: toukokuu 2017

Sisäkatot valmistuu

EnergiatehokkuusRakennusmateriaalitRakennustyöt

Tässä on hiukan päästy alkuun mökin isomman osan katon paneloinnissa. Ledejä tulee pariin riviin 4 kpl. Reiät odottavat valaisimen asennusta.

Valaistuksen osalta täytyy ottaa huomioon energiatehokkaat ledit. Näissä valaisimissa on mahdollisuus vaihtaa ledejä.

Tänään valmistui mökin pienemmän osan sisäkatto. Valmispaneelia meni aika joutuisasti paikoilleen kahden miehen voimin. Appiukko tosin oli aamupäivällä ehtinyt asentaa puolet jo yksinkin ennen kuin itse tulin paikalla 🙂

Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti valmispaneelin osalta piti varmistaa puulajin sopivuus (ei saa käyttää kiellettyjä puulajeja), puun jäljitettävyys ja maalin lisäaineiden koostumus. Paneelin toimittaja auttaa näissä asioissa ja ainakin tässä tapauksessa teki sen mielellään.

terassin portaat ja lasitus

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassiin olisi mukavaa ja turvallista saada piakkoin lopullinen kaide. Olen tässä viime viikkoina selvitellyt lasikaiteita ja niihin kiinnitysosia. Työmaalla olemme valmistelleet terassin rakenteita siten, että saisimme alumiinikiskon kiinni puurakenteisiin ja sitten lasin upotettua kiskoon. Terassilta pitäisi vielä rakentaa portaat alas ja rakennuksen tulopuolelle saada terassia yleensäkin hahmoteltua lopulliseen malliin.

Kelit ovat vaihdelleet kohtuu lämpimistä hyvinkin viileisiin koko toukokuun ajan. Välillä on tullut lunta ja välillä aurinko paistanut lämpimästi.

Tässä on portaan työt meneillään.

Tässä sovitellaan Steelproon profiilia terassikannattajan päälle.

Tässä yksi vaihtoehto kiinnityskiskoksi. Muun muassa Roca ja Steelpro ovat alukiskojen toimittajia.

Tällaista kiskoa saisi 2,5m tai 5m pitkinä pätkinä.

Kiinnitysdetaljeja. Lasi tulee olemaan 6+6mm karkaistua ja kahden lasin välissä on vielä laminointi. Lasi on kyllä tuolla kombinaatiolla kestävää, mutta eniten tässä epäilyttää alukiskon kiinnityksen jämäkkyys, kun meillä kisko kiinnitetään puuhun. Puu voi hiukan joustaa, kun joku vääntää lasikaidetta yläosasta. Vipuvartta tulee kuitenkin noin metrin verran.

Puulattian maalaus

Rakennustyöt

Paljon on taas selvitystyötä takana ennen kuin olemme löysimme sopivat tuotteet puulattian maalaukseen ja maalauksen esivalmisteluihin. Tämän selvitystyön johdosta olemme taas viisastuneet muun muassa siveltimien ja maalituotteiden ominaisuuksista.

Ennen varsinaisen maalauksen alkamista lattia imuroitiin ja mopattiin, kolot kitattiin ja pinta pohjamaalattiin.

Pohjamaaliksi löytyi Tikkurilan Helmi pohjamaali. Tuote on Joutsenmerkitty ja sitä ei siten erikseen tarvitse hyväksyttää Joutsenmerkki-organisaatiolla. Höylätty lattialauta oli helppo sivellä. Pensseliksi olin valinnut Sokevan 22 cm leveän maalisudin. Ensimmäiseen maalattuun neliöön irtosi sudista noin 67 karvaa, mutta loput 38 neliötä sujui mallikkaammin 🙂

 

Iltahämärässä ullakon lattia näytti pohjamaalauksen jälkeen tältä. Pohjamaalin annetaan kuivua yön yli ja seuraavana päivänä levitetään varsinainen sävytetty pintamaali.

Tärkeällä asialle näkyvyyttä Turun Sanomien tskoti-liitteessä

JoutsenmerkkiVihreä elämäntapa

Turun Sanomat tekivät hienon jutun tai oikeastaan jutut Joutsenmerkki-rakentamisesta. 30.4.2017 jaetussa tskoti-liitteessä oli aukeaman kokoinen juttu Roihien Joutsentalo-projektista ja samanlaajuinen meidän mökin rakentamisesta.

Molemmat tarinat ovat kokonaisuudessaan luettavissa täältä:

http://koti.ts.fi/rakenna/joutsenmerkitty-talo-nousee-kaarinaan-mokki-lokalahdelle/

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat