Kategoria: Laadunvarmistus

Dokumentointia

Laadunvarmistus

Itselleen, kun rakentaa, pyrkii tietysti tekemään hyvää jälkeä. Ihan näin tarkkaa dokumentaatiota ei varmasti tulisi tehtyä, ellei Joutsenmerkki sitä vaatisi. Materiaalilokia olen pitänyt ja Joutsenmerkin kriteerejä seurannut kohta kohdalta alusta asti. Alla ote lokistani.

Olen matkan varrella toimittanut materiaalitietoa ympäristömerkintäorganisaatiolle puutavarasta kemikaaleihin (varmasti osa vielä puuttuu) ja energiavaatimuksen täyttyminen on tarkastettu.

Tässä esimerkkinä listausta muista dokumentoitavista asioista:

  • Kuvaus vaatimusten O1 (=rakennuksen yleiskuvaus) ja O2 (=alihankkijat ja laadunvarmistus) mukaan
  • Ulkovalaistus (O5) ja mökkiin tulevat kodinkoneet (O6). Mm. energialuokat ja tarveohjaus.
  • Miten olemme arvioineet radon-riskin (O9) ja millainen kosteudenhallintasuunnitelma meillä on (O10) ja olemmeko miettineet päivänvaloa (O13)? Jos mökkiin tuli radon eristys/poisto, ei radon riskianalyysiä tarvita, sillä katsotaan, että vaatimus täyttyy.
  • Entä olemmeko miettineet laadunvarmistusosion vaatimuksia? Onko meillä jotain kirjallista dokumentaatiota vaatimuksiin O30-O38? (O40 dokumentoidaan hakemuslomakkeella ja O39 ei oikeastaan meitä koske)
  • Entä olemmeko miettineet mistä vaatimuksista olisimme saamassa pisteitä?

Projektinhallintaa, projektinhallintaa…

Monenlaista mietittävää koko ajan. Tähänkin alkaa kehittyä omaa rutiinia. Vaatimuksia on kuitenkin paljon ja kaikki on täytettävä. Lopussa voi olla hankala lähteä korjaamaan puutteita, mikäli huomataankin jotain olevan kriteerien vastaisesti. Nyt olemme jo aika pitkällä, sillä meiltä puuttuvat ainoastaan märkätilojen vesieristykset, pinnat ja kalusteet. Märkätilatuotteet löytyivät Kiillon tuotteista ja koska kaikki niistä olivat Joutsenmerkin tietokannassa, niihin ei tarvinnut metsästää sen enempää dokumentteja. Koko ajan helpottuu 🙂

Formaldehydipohjaiset lisäaineet ulko-ovissa

JoutsenmerkkiLaadunvarmistusLuontoMateriaalivalmistajatTuotteet

Olen selvitellyt ulko-ovien HDF-levyjen formaldehydipohjaisten lisäaineiden määrää, sillä olen havainnut haastavaksi löytyy sopivaa hdf-pintaista ulko-ovea, joka täyttäisi Joutsenmerkin vaatimuksen.

Euroboard tuo Suomeen HDF-levyjä, joita kaikki suomalaiset ovivalmistajat käyttävät. Euroboardista vastattiin, että levyjä valmistaa Euroopassa kaksi valmistajaa: Lesonit Sloveniassa ja Finsa Espanjassa. Lisäksi on joku saksalainen valmistaja, joka tekee levyjä samoilla spekseillä kuin espanjalaiset. Kaikilla levyt täyttävät E1-standardin. Levyissä on kuitenkin formaldehydipohjaisia lisäaineita mukana mm. säänkestävyyden parantamiseksi. Euroboardista ei osattu sanoa, että onko edes olemassa valmistajaa, jolla olisi valikoimissa oviin sopivaa hdf-levyä, jossa formaldehydipohjaisia lisäaineita olisi alle 3 %, joka on Joutsenmerkin vaatimus. Epäilivät, että ei ole. Sloveniassa ja Espanjassa valmistetuissa levyissä on 20-22 %. E1-standardi täyttyy ja kannustinta parempaan/terveellisempään laatuun ei ole. Tai on, mikäli valmistajilla olisi tavoitteena Joutsenmerkin vaatimuksiin vastaaminen.

Kaskipuun Sompio-ovi kiinnostaisi, mutta saa nähdä päästäänkö vaatimuksiin. Onkohan kaikissa hdf-pintaisissa ovissa liikaa formaldehydiä? Jäljelle jäävät kunnon puusta tehdyt ovet. Tai sitten metallista ja lasista, mutta eivät ne oikein tähän kohteeseen istu.

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat