Kuukausi: maaliskuu 2017

Lattialauta Aureskosken sahalta

RakennusmateriaalitRakennustyöt

Todella merkittävä välipyykki käsillä, kun lattia saadaan umpeen ja siitä johtuen liikkuminen helpottuu oleellisesti. Aiemmin on saanut kulkea osittain lattian peittävien väliaikaisten vanerilevyjen päällä. Viime viikonlopulla asensimme pienempään mökin osaan talouslaatuista 28*145 lattialautaa noin 30 m2. Laudat tulivat Aureskosken sahalta. Sertifikaatit sain heiltä jo aiemmin.

Loput lattiapinnat asennetaan, kun isompaan osaan saadaan lämmöt päälle.

Ensimmäiset viisi riviä ruuvattu palkkeihin kiinni.

Tässä on loputkin asennettu ja suojattu. Mukava puun tuoksu tuli tupaan.

Yhteistyökumppanit – Joutsenmerkin lisäarvo ymmärretty

JoutsenmerkkiMateriaalivalmistajat

Viikon päästä on vuosi kulunut siitä kun aloitimme perustusten tekoa. Se oli maaliskuun puoliväliä 2016, kun aloimme mallaamaan lumisen kallion päälle ensimmäisiä sokkelimuotin pattinkeja.

Siitä alkaen olen soitellut ja viestitellyt yli 100 yritykseen ja kertonut, että rakennuksenkin voi Joutsenmerkitä, ja että meillä on mökkiprojekti menossa, johon olisin kiinnostunut hankkimaan heidän tuotteitaan. Siis mikäli ne täyttävät Joutsenmerkin kriteerit.

Pienen alkuharjoittelun jälkeen kävi selväksi, että kannattaa ottaa suoraan yhteyttä yritysten markkinointijohtoon ja sitten kehityspäällikköön. Markkinointipuolella yleensä ymmärretään Joutsenmerkin lisäarvo. Teknisen puolen henkilöt puolestaan tietävät, mitä heidän tuotteet ovat syöneet ja kelpaavatko ne Joutsenmerkin kriteereihin.

Nämä yritykset ovat lopulta valikoituneet mukaan projektiimme. Kiitos heille siitä!

Vettä

Rakennustyöt

Kunnon vesi on tärkeä elementti nykymökkiläiselle. Erilaisia haitta-aineita ei juuri saisi olla, vaan veden tulisi olla hajutonta, puhdasta, kirkasta, raikasta ja maukasta. Oikeaa elämän eliksiiriä ja voiteista vanhinta.

Juomakelpoisen veden hankkimiseksi pohdimme useampia vaihtoehtoja. Olisimme voineet perustaa oman vesiosuuskunnan, liittyä johonkin olemassa olevaan osuuskuntaan, muuttaa merivettä juomavedeksi uuden teknologian avulla tai porauttaa kaivon kalliolle.

Vesiosuuskunnan perustaminen olisi ollut iso työ. Sitäkin selvitettiin yhtenä vaihtoehtona. Lähin jatkopaikka, josta olemassa olevaan putkeen olisi saanut liittyä, olisi ollut reilun kilometrin päässä. Sieltä olisi pienellä kaivuu- ja louhintatyöllä päästy veteen ja sitä kautta tuomaan putki meidän rannalle. Tässä alkoi epäilyttämään se, että vesi on melko matalaa, luokkaa 1-1,5 metriä. Osa paikallisista kertoi vesijohtoveden lämpeävän loppukesästä, kun merivesi on suntissa ja lahdenpoukamassa niin matalaa ja seisovaa. Uutta putkivetoa olisi tullut ehkä 1,5 km. Matkan varrelta olisi saanut muutamia mökkiläisiä liittymään putkeen. Kaikilla vanhoilla tonteilla on porakaivovesi, jossa on reippaasti rautaa. Myös sulfiiteista mainittiin.

Olemassa olevaan osuuskuntaan luulisi olleen helppo liittyä. Uudenkaupungin vesilaitokselta sain listan lähialueen osuuskunnista. Listassa oli pari tusinaa osuuskuntien nimiä. Selvitin yhteyshenkilöt ja soitin listan läpi. Lopulta oli pari vaihtoehtoa, jotka sijaitsivat muutaman kilometrin säteellä. Molemmat tarjosivat kesävettä. Lähin putken pää olisi ollut muutaman sadan metrin päässä, mutta siitä ei olisi riittänyt paine putken pienen halkaisijan takia. Osuuskunnasta ehdotettiin alkuun, että heidän suurempaan putkeen voisi liittyä. Se sijaitsi 1,4 km päässä. Lopulta osuuskunnassa tultiin siihen tulokseen, että he eivät olekaan halukkaita jakamaan linjaansa. Ihan ymmärrettävää, jos osuuskunnassa on pieni ja toimiva porukka niin miksi vaarantaa tilannetta.

Mökkimatkalla näin kyltin: AquaThor, Merivedestä juomavettä.

Helsingin Uutiset kirjoitti asiasta 2.2.2015 näin: ”Uusi suomalainen innovaatio tekee puhdasta juomavettä 100 litraa tunnissa. Biolan mainostaa markkinoille tuomansa AquaThor-nimisen vedenpuhdistuslaitteen poistavan epäpuhtaudet alle yhden prosentin suolapitoisesta järvi-, meri- ja kaivovedestä.

Teknologia perustuu kalvosuodattimiin ja veden läpiajoon kovalla paineella. Kalvosuodattimista ei pääse läpi muuta kuin vesimolekyyli.

Ympäristön epäpuhtaudet ja maaperän mineraalit liukenevat helposti veteen, josta uusi laite poistaa nikkelin ja fluorin lisäksi muun muassa suolan, raudan, bakteerit, virukset ja lääkejäämät.”

Koko jutun voit lukea täältä: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/263319-uusi-suomalaislaite-merivedesta-juomavetta-100-litraa-tunnissa.

Puolustusvoimat kuulemma käyttää tällaista laitetta. Levänpuhdistus on oma hommansa, mutta ihan hyvä vaihtoehto varmasti.

Päädyimme itse lopulta porakaivoon. Reilu 40 metriä syvä reikä on nyt porattu ja kirkasta vettä sieltä pumppuaa. Täytyy tutkituttaa vielä laatu.

tässä tietoja porakaivosta:

– alkuporaus 0,8m 160mm:n reikä

– pintavesieristysporaus 10m 140mm:n reikä, halkeamia 4 ja 7 m:n syvyydessä

– loppuporaus 45m 115mm:n reikää, halkeama 17 m:n syvyydessä, josta vähän vettä, 37m:n kohdalla halkeama, josta lisää vettä, yht. n. 1000l/h

– pintavesieristetty 10m asti 116mm:n putkella

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat