MILLAINEN ON JOUTSENMERKITTY MÖKKI?

Rakentaminen ja rakennusala ovat Joutsenmerkki-organisaation yksi keskeisistä kehityskohteista tällä hetkellä ja myös kokonaisille taloille voidaan hankkia Joutsenmerkki-sertifikaatti.

Kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen osalta. Tämän vuoksi vaatimuksia on asetettu erityisesti talon energiantarpeelle, käytetyille rakennusmateriaaleille, valmistuksen rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Joutsenmerkityn talon ympäristövaikutus on vähäinen ja valmistuksessa otetaan ympäristö huomioon raaka-aineista valmiiseen tuotteeseen asti.

Sisäympäristöä koskevat vaatimukset liittyvät materiaaleihin, ilmanvaihtoon, rakentamiseen ja laadunvalvontaan. Vaikutuksia ulkoiseen ympäristöön säädellään eri vaatimusten avulla: ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei käytetä, talossa asumisen tulee olla mahdollista vähäisellä energiankulutuksella, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa Joutsenmerkittyjä kerrostaloja, päiväkoteja, kouluja ja pientaloja on jo useita satoja. Konsepti on menestyksekäs, sillä yhä useampi pohjoismainen kuluttaja on kiinnostunut ympäristö- ja terveysvaikutuksista hankkiessaan asuntoa, oli se sitten kerrostaloasunto, pientalo tai kesämökki.

Pohjoismaat

Karttakuvassa näkyy vuoden 2016 alussa ollut tilanne Joutsenmerkittyjen rakennusten suhteen. Värit kuvastavat eri talotyyppejä ja onko kohde valmis vai rakenteilla.

Joutsenmerkin omilla sivuilla on mielenkiintoisia blogeja ja uutisia ympäristöystävälliseen ja terveelliseen rakentamiseen liittyen. Lisäksi Joutsenmerkillä on erillinen sivusto, joka keskittyy pelkästään ympäristöystävälliseen rakentamiseen ja sisustamiseen osoitteessa koti.joutsenmerkki.fi.

Millainen on sitten Joutsenmerkitty mökki? Käsityksen siitä voit saada selaamalla ”Valitut tuotteet ja ratkaisut”-välilehteä tai soittamalla minulle. Ymmärryksen saat vain rakentamalla sellaisen itse.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat