Kategoria: Energiatehokkuus

Tiiviysmittaus ja loppukatselmus

EnergiatehokkuusRakennustyöt

Loma-asuntoonhan ei tarvitse tiiviysmittausta normaalitilanteessa tehdä, sillä energiatodistusta ei sen kohdalla tarvitse esittää. Joutsenmerkin kriteerit sen sijaan koskevat energiatodistuksen osalta yhtä lailla loma-asuntoja kuin omakotitaloja. Tiiviysmittaus on nyt tehty ja kaikin puolin hyvältä vaikutti tulosten puolesta. Vuotoluvuksi mitattiin 0,54, ja se on kyllä hyvä saavutus valituilla rakenneratkaisuilla.

Mittausta varten tukittiin kaikki normaalit ilmavaihto- tai vuotoreitit kuten iv:n tulo- ja poistokanava, viemärin tuuletusputki, liesituuletin ja keskuspölynimurin ulospuhallusputki.

Oviaukkoon asennettiin puhallin pressuineen ja tilaan luotiin 50 Pascalia ali- ja ylipainetta, ja katsottiin paljonko ilmaa virtasi suhteessa rakennuksen vaipan alaan.

Mittauksen aikana olisi hyvä etsiä ja tutkia missä vuotokohdat sijaitsevat. Lämpökamera olisi ollut hyvä väline tähän tarkoitukseen, mutta sitä ei nyt ollut mukana. Toisaalta sisälämpötilan ollessa 16 ja ulkolämpötilan 6 astetta, ei kamerallakaan välttämättä erotu näin pienellä lämpötilaerolla kaikki vuodot. Päädyin käyttämään pölyhuiskua ja ihotuntumaa. Muutaman ikkunan karmin ja seinäliitoksen kohdalla tunsin pientä vetoa, mutta hyvin pienistä virtauksista oli kyse. Ilmeisesti paisuntanauha on sopiva tarkoitukseensa ja tiivistää siis hyvin karmivarat.

Loppukatselmus

Loppukatselmus oli perjantaina 16.11.2018 klo 10.00. Tai piti olla klo 10.00. Tarkastaja oli eksyksissä vartin verran ja moittikin perille päästyään viitoitusta ja osoitenumerointia. Niille pitää siis tehdä jotain, mutta nämä toimenpiteet ovat osittain myös kunnan vastuulla.

Päämökin osalta puutteeksi jäi päivitettyjen pohjapiirrosten toimittaminen ja saunamökin kohdalla tuvan raitisilmaventtiilin lisäys sekä kaiteen turvallisuuden parantaminen. Näistä pohjapiirrokset ovat jo tätä postausta kirjoittaessa postissa. Joutsenmerkkiorganisaation kanssa on sovittu alustavasti heidän katselmusajankohdaksi pe 30.11. Joutsenmerkin kohteena on vain päärakennuksemme. Tässä on vielä hieman dokumentointi osaltani kesken. Ei pahasti, mutta vaatisi edes hiukan vapaata aikaa saattaa materiaaliloki ja kosteudenhallintadokumentin muutamat kohdat täysin valmiiksi.

Lähellä ollaan!

Kohti kestävää rakentamista

EnergiatehokkuusJoutsenmerkkiVihreä elämäntapa

Eilen 5.10.2017 oli hyvä Kohti kestävää rakentamista -seminaari Helsingissä. Tapahtumassa käsiteltiin Joutsenmerkkiä rakentamisessa. Paljon on tapahtunut siitä, kun viimeksi kaksi vuotta sitten oli vastaava tapahtuma. Silloin ilmapiiri oli toiveikas. Yhtään Joutsenmerkki-sertifioitua rakennusta ei Suomessa tuolloin vielä ollut. Nyt ilmapiiri oli innostunut. Joutsenmerkittyjä rakennuksia on muutama ja useita projekteja on vireillä. Saimme kuulla myös Ruotsin tilanteesta NCC Swedenin vastuullisuusjohtajan kertomana ja hänen näkökulmastaan. Ruotsissa on 3220 Joutsenmerkittyä asuntoa (kerrostalokohteissa siis asuntoja on useita).

Tilaisuuden lopuksi paneelikeskustelussa kuultiin Tikkurilan, NCC suomen, Teijo-talojen, Hevi kivitalojen, Hyvinkään kaupungin ja ympäristöministeriön edustajan näkemyksiä ja kokemuksia Joutsenmerkki-rakentamisesta.

RIL:n Teemu Vehmaskosken puheenvuoro oli mahtava. Rakentamisen tila kuvattiin realistisesti, virkistävällä tavalla pilke silmäkulmassa.

Suunta on hyvä! Millaisessa tilanteessa tulemmekaan olemaan seuraavan parin vuoden kuluttua? Tästä on hyvä jatkaa ja odotan innolla tulevaa!

Ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti Suomeen

EnergiatehokkuusJoutsenmerkkiRakennusmateriaalitVihreä elämäntapa

Hyvinkäälle valmistui Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti. Hienoa!

http://www.hyvinkaa.fi/muut-sivut/etusivun-uutisia/hyvinkaalle-valmistui-suomen-ensimmainen–joutsenmerkin-saanut-paivakoti/

Olimme Hyvinkää hankinta-asianaisen kanssa tutustumassa Ruotsissa Joutsenmerkittyihin rakennuksiin kaksi vuotta sitten. Sillä reissulla kävimme myös päiväkodissa Enköpingissä. Ruotsissa Joutsenmerkittyjä rakennuksia on jo useita ja päiväkotejakin muutama. Hyvä, että reissu poiki joutsentaloja Suomeen!

 

Sisäkatot valmistuu

EnergiatehokkuusRakennusmateriaalitRakennustyöt

Tässä on hiukan päästy alkuun mökin isomman osan katon paneloinnissa. Ledejä tulee pariin riviin 4 kpl. Reiät odottavat valaisimen asennusta.

Valaistuksen osalta täytyy ottaa huomioon energiatehokkaat ledit. Näissä valaisimissa on mahdollisuus vaihtaa ledejä.

Tänään valmistui mökin pienemmän osan sisäkatto. Valmispaneelia meni aika joutuisasti paikoilleen kahden miehen voimin. Appiukko tosin oli aamupäivällä ehtinyt asentaa puolet jo yksinkin ennen kuin itse tulin paikalla 🙂

Joutsenmerkin kriteerien mukaisesti valmispaneelin osalta piti varmistaa puulajin sopivuus (ei saa käyttää kiellettyjä puulajeja), puun jäljitettävyys ja maalin lisäaineiden koostumus. Paneelin toimittaja auttaa näissä asioissa ja ainakin tässä tapauksessa teki sen mielellään.

Keittiön valinta – Puustelli

EnergiatehokkuusMateriaalivalmistajat

Keittiön materiaalien ja kodinkoneiden valinta on ollut perusselvittelyn ja valintojen lisäksi taas hieman työläämpää. Piirrätytimme oman toiveemme keittiösuunnittelijalla ja pyörittelimme keittiömme 3D-mallia tietokoneen näytöllä tunnustellaksemme kokonaisuuden istuvuutta käytännössä omaan paikkaansa mökin päätyseinälle.

Puustellilta löytyi Joutsenmerkin kriteereihin sopivat materiaalit. MDF- ja melamiinilevyjen formaldehydipitoisuuksista tarvitaan vielä dokumentit, mutta on jo tiedossa, että ne täyttävät vaatimukset.

Kodinkoneet halusimme AEG:n mallistosta. Ensiksi valitsemamme koneet eivät täyttäneetkään energialuokan osalta vaatimuksia. Muun muassa kalusteisiin integroitua AEG:n jääkaappi/pakastinta ei löytynyt Puustellin katalogista A++ energialuokassa. Myös B-energialuokkaan kuuluvan liesituulettimen löytymiseen jouduimme käyttämään aikaa. Vielä etsimme 500 mm leveää liesituuletinta B-energialuokkaan kuuluvana. Tai sitten täytyy ottaa 600 leveä tuuletin, jota ainakin löytyy B-luokkaan.

Alla snap shot kodinkoneiden energialuokkaa koskevista kriteereistä.

Viikonloppu sähköjen ja paneloinnin parissa

EnergiatehokkuusRakennustyöt

Viime viikonloppu meni pääasiassa sähköjen ja panelointien lisäämiseen. Selvitystyöt kohdistuvat tulevina viikonloppuina ilmalämpöpumppuun, takkaan ja valaistusjärjestelmiin. Tosi mielenkiintoisia älyjärjestelmiä on nykyään saatavilla. Laitteiden ohjausta voi tehdä etänä omalla mobiililaitteella. Tosi kätevää oli sitten kyseessä koti tai loma-asunto.

Ryhmäkeskus tuli paikoilleen…

ja paneloituina on jo muutama seinä.

PILP

EnergiatehokkuusSisäilma

Meillä ei ollut ajatusta laittaa PILPiä (poistoilmalämpöpumppu). Selvitin kuitenkin senkin vaihtoehdon. Mökeissä tyypillisin ratkaisu (ei välttämättä paras) on sähkö + ilmalämpöpumppu. Tätä ajattelimme, mutta mikäli vedotaan energialaskentaan, se on lähellä mahdotonta. Energiamuodon kerroin on huono sähkölle. Joutsenmerkin vaatimus on B energialuokka. Se on mökille kova vaatimus. Ei mielestäni kova vaatimus omakotitalolle, mutta mökille kyllä.

Kävin energiakonsultin kanssa puhelimitse läpi eri vaihtoehtoja ja hän sanoi, että poistoilmalämpöpumpulla päästään kyllä B energialuokkaan, mutta energiankulutus kasvaa kuitenkin merkittävästi.

Tarkoituksemme oli pitää +10-asteen sisälämpötilaa lämmityskaudella. PILPin kompressori ei toimi alla 16-asteen lämpötilassa. Tällöin se alkaa käyttää sähkövastusta. Lisäksi PILP on parhaimmillaan, kun rakennukseen syntyy ”ylimääräistä” lämpöä ihmisistä, kodinkoneista, valaistuksesta tms.

Poissa ollessamme näitä ei synny, joten siinäkään mielessä PILP ei ole hyvä vaihtoehto.

Yhteenvetona: mökkiin PILP ei ole hyvä vaihtoehto. MUTTA, mikäli mökki onkin ns. kakkosasunto ja sisälämpötila jatkuvasti siellä +20-asteen nurkilla, sitten PILP on jees.

Ajattelin vielä konsultoida muutamaa rakennusfysiikan ihmistä, jotta saisin varmuuden mökin järkevästä sisälämpötilasta lämmityskaudella. Osa tutkijoista on ollut viime aikoina sitä mieltä, että kaikki lämmitys on energiahukkaa. Toki näin, mutta plussan puolella aion joka tapauksessa pitää. Onko sitten +5 vai +10 vai +17 vakiolämpö rakenteiden kannalta parempi?

Mikäli vesiputkien jäätymisestä ei ole ongelmaa ja haluaa pitää rakenteet kuivina, energiansäästöä saa pitämällä peruslämmitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että sisällä pidetään koko lämmityskauden ajan vaikka 5-astetta lämpimämpää kuin ulkona: jos ulkona on -20 pakkasta, sisällä olisi -15 pakkasta eli kuitenkin lämpimämpää kuin ulkona. Onkohan kukaan kokeillut tällaista ja millä seurauksin? Teoriassa lämpövirta pitää rakenteet kuivina ja ei kulu paljon energiaa. Teoriassa teoria toimii, käytännössä aina ei.

 

Ikkunat – HR-ikkunat Ruhkala Oy

EnergiatehokkuusMateriaalivalmistajatRakennustyöt

Ikkunoiden kilpailutus oli pitkä prosessi. Kaiken kaikkiaan tarjous tuli 11 toimittajalta. Teknisesti monet ikkunat näyttivät paperilla samoilta: kiinteillä U-arvo 0,71 ja avattavilla 0,80 W/m2K. Haimme lähinnä hyvän eristyskyvyn omaavaa ikkunaa ja kotimaisuus olisi plussaa. Osa toimittajista ei tarjonnut lainkaan pyöreitä ikkunoita ja osalla alkuperäissuunnitelmassamme ollut  liukulasielementti ei kuulunut toimitukseen. Kun mikään aikaisemmin saapunut tarjous ei tuntunut täysin tyydyttävältä, pyysimme vielä HR-ikkunat Ruhkala Oy:ltä tarjouksen. Kun hinta oli kohdallaan ja toimitukseen kuului kaikki mitä pyysimme, kaupat syntyivät. Kaiken lisäksi avattavilla ikkunoilla oli markkinoiden paras U-arvo (0,55 W/m2K) ja asiakaspalvelu oli ystävällistä ja reagoi nopeasti.

Ikkunat ovat päällisin puolin tyylikkäät laseja, karmeja ja heloituksia myöten. Harmi, ettemme huomanneet pyytää karmireikiä valmiiksi porattuina. Pieni juttu, mutta lisätyötä, lisätyötä…

Nyt ikkunat ja ovet ovat asennettu pyöreitä ikkunoita lukuun ottamatta. Oviin tulee vielä hyönteissuoja, mutta se ei ole tällä hetkellä asennuksessa kiireellisempien listalla. Pääasia oli, että nyt syksyllä saatiin mökki säältä suojaan.

wp_20160924_004

Kuvassa näkyy kolme metrin levyistä ikkunaa samassa aukossa ja sitten ovi omassa aukossaan. Tuohon Pokemonin pään muotoiseen aukkoon tulee 800 mm halkaisijaltaan oleva pyöreä ikkuna. Aukon reunat ovat vielä viimeistelemättä.

wp_20160918_007

Ikkunoiden karmin tiivistykseen ei käynyt mikään Suomessa myytävistä uretaanivaahtolaaduista. Suomessa kun on kaikissa vaahdoissa isosyanaattia, joka saattaa aiheuttaa astmaa, allergiaa ja ärsytysoireita. Ruotsissa sen sijaan on myynnissä useamman valmistajan isosyanaattivapaata polyuretaanivaahtoa. Ruotsissa (tai ruotsinkielisillä alueilla kuten lisäksi Norja ja Tanska) tällaiselle tuotteelle on kysyntää selvästi Suomea enemmän. Tuotteen tilaaminen Ruotsista oli yksi vaihtoehto, mutta kun selvisi, että karmin tiivistykseen voi käyttää paisuvaa nauhaa, päätimme kokeilla sitä.

Tuotetta oli saatavilla Tremco-Illbruckilta ja se täytti Joutsenmerkin kriteerit. TP320-nimiselle tuotteelle luvattiin parempi tiiveys kuin uretaanilla ja nopeampi asennus (kun huomioidaan tiivistyksen kaikki työvaiheet). Kuulosti hyvältä. Asennusvideo, jonka saimme toimittajalta, todisti asennuksen olevan helppoa. Lisäksi teki taas mieli kokeilla jotain uutta, joten tilasimme 104 metriä paisuntanauhaa.

Nauha paisuu lämpötilan vaikutuksesta, kun se on otetta auki kerältään. +20-asteen lämpötilassa menee noin puoli tuntia, että nauha on paisunut alkuperäisestä 5mm paksuudesta 17 milliseksi. Asennuskeli ei ollut nyt noin lämmin ja muodonmuutos vei tällä kertaa noin pari päivää.

Nauhaa saa eri levyisinä karmin leveyksiä peesaten. Tiivistettävät aukot tulisi olla 2-3 cm karmia väljempiä, jotta ikkunan sovittaminen onnistuu sujuvasti nauhan kanssa. Kannattaa huomioida, että musta nauha lämpenee auringon paisteessa nopeasti ja asennuksessa saattaa tulla kiire. Tätä tuotetta oli lopulta ihan mukava asentaa. Nähtäväksi jää, kun teemme käyttöönottokatselmukseen tiiviysmittauksen, että onnistuiko tiivistäminen paisuntanauhalla niin kuin piti.

Ikkunat ovat ainakin nyt paikallaan ja mökin ikkunoiksi pitkällä tähtäimellä ajateltuna parhaat mahdolliset. Energiankulutushan komppaa yhteen U-arvojen ja pinta-alojen kerrannaisena. 20 neliötä ikkunaa kuluttaa tuplana sen mitä 10 neliötä, mikäli niiden U-arvot ovat samoja. Vastaavasti U-arvolla 1,1 oleva ikkuna kuluttaa käytössä energiaa tuplana sen mitä U-arvolla 0,55 oleva ikkuna. Vielä, kun huomioidaan vuotuinen lämpötilaero sisä- ja ulkoilman välillä ja kerrotaan tämä vuodessa olevilla tunneilla, saadaan kilowatteja, jotka on helppo muuttaa kolikoiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että aina kun on kova pakkanen ja korvia nipistää, mieltä lämmittää tieto säästetyistä euroista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hankintojen pitäisi aina perustua elinkaarilaskelmiin (ja vähän vähemmän tunteisiin). Toki parempi U-arvo vaikuttaa myös asumisviihtyvyyteen pienentyneenä vedon tunteena.

Isover-eristeiden ympäristöarvoista

EnergiatehokkuusJätteiden hallintaLuontoMateriaalivalmistajatRakennusmateriaalit

ISOVER-eriste on hyvä valinta rakennukselle, mutta myös ympäristölle. Eristeen vaikutukset ympäristöön on huomioitu koko niiden elinkaaren ajalta: Hyvinkään ja Forssan tehtailta aina käytöstä poistumiseen saakka. Rakennusmateriaalin oikealla valinnalla on suuri merkitys rakennuksen hiilijalanjälkeen.

ISOVER ja ympäristö:

  • Pääraaka-aineena kotimainen kierrätyslasi
  • Biokaasu ja maakaasu käytössä tuotannossa
  • Multipackin avulla vähemmän liikennepäästöjä ja pienempi pakkausmateriaalin kulutus

ISOVERilla teollisuuden ja kotitalouksien käyttämä lasi muuttuu arvokkaaksi raaka-aineeksi. Tiesitkö, että ISOVER-eristeet valmistetaan jopa 85 % kierrätyslasista? ISOVER onkin Suomen suurin kierrätyslasin hyödyntäjä. Raaka-aineesta ei uskoisi, että lopputuloksena on helposti käsiteltävä ja pehmeän jämäkkä eriste.

Tuotannossa tehdään kovasti työtä ympäristön eteen. Forssan tehtaan tuotannossa käytetystä energiasta noin 70 % on biokaasua ja Hyvinkään tehtaalla hyödynnetään maakaasua. Forssan tehtaan tuotannosta ei synny lainkaan kaatopaikkajätettä. Tehtailta ylijäävä eristemateriaali kierrätetään uudelleen, ja se saa uuden elämän puhallusvillana. Pakkausvaiheessa ISOVER-eristeistä puristetaan ilma pois 1/4 osaan alkuperäisestä koosta. Näin tilaa säästyy koko logistiikkaketjussa, ja vuoden aikana säästyy jopa 5200 rekkakuormaa. ISOVER-eristeet säästävät käyttöikänsä aikana energiaa 200 kertaa niin paljon, kuin niiden valmistamiseen on käytetty. Eristämällä voit siis todellakin vaikuttaa!

 

Ympäristöystävällisyys on yksi Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n arvoista. Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä on sertifioitu standardin ISO 14001 mukaan.

Tehokas lämmöneristys säästää luonnonvaroja, sekä luontoa tulevia sukupolvia varten vähentämällä rakennuksen energian kulutusta ja tätä kautta syntyviä hiilidioksidipäästöjä. Myös tuotantoprosessin aiheuttamat tuotantoriskit ja -kuormitukset pyritään minimoimaan. Ympäristövaikutukset on otettu huomioon tuotteiden raaka-ainevalinnoissa, tuotekehityksessä, valmistuksessa, kuljetuksissa, asentamisessa ja asumis- sekä uudelleenkäytössä. Ympäristön tilaa seurataan ja mitataan aktiivisesti.

Pääraaka-aineena kierrätyslasi

Kierrätyslasi on ollut tuotteiden pääraaka-aine jo vuodesta 1983 lähtien. Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä. Lasivillan valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista keskimäärin 80 % on kierrätyslasia.

Energia

Energiaa käytetään raaka-aineiden sulattamiseen, kuidutukseen ja sideaineen kypsytykseen. Energian käyttöä on tehostettu uusimalla laitteistoa sekä parantamalla tuotantotehokkuutta tehtailla.

Lämmitysenergian tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja saastuttaa ympäristöä. Lämpöeristeen valmistukseen tarvittava energiamäärä säästetään nopeasti rakennuksen lämmitysenergian tarpeen vähentyessä. Jos lämpöeristeet olisivat kaksi kertaa nykyistä paksumpina kerroksina, luontoa säästyisi ja lämmityskustannukset putoaisivat huomattavasti. Säästö olisi merkittävä myös kansantaloudellisesti.

Tuotantolaitoksilla tutkitaan jatkuvasti mahdollisuuksia siirtyä käyttämää uusiutuvia tai puhtaampia energiamuotoja. Hyvinkäällä siirryttiin vuonna 2009 käyttämään maakaasua trukkien polttoaineena.  Maakaasun avulla trukkien päästöt pienenevät ja niiden pienempi melutaso parantaa käyttömukavuutta. Forssassa korvattiin 2010 osa tehtaan käyttämästä nestekaasusta biokaasulla. Biokaasu on uusiutuva energiamuoto, jonka avulla pienennetään tehtaan ympäristövaikutuksia mm. CO2-päästöjen muodossa.

Jätteet

Toimipisteissä syntyvän jätteen määrää seurataan kuukausittain ja tavoitteena on kaatopaikalle menevän jätteen määrän minimoiminen. Tärkeä osan tämän tavoitteen onnistumisessa on jätteiden lajittelulla. Tehokkaan lajittelun avulla mahdollisimman suuri osa syntyvästä jätteestä voidaan kierrättää tai jatkojalostaa energiaksi.

Veden käyttö

Tuotteiden valmistuksessa vettä tarvitaan pääasiassa sideaineen laimentamiseen, laitteiden ja prosessin jäähdytykseen sekä kaasu-, että prosessipesuihin. Prosessivesi puhdistetaan tehtaiden omissa puhdistuslaitoksissa ja käytetään uudelleen, joten tuotteiden valmistus ei aiheuta kuormitusta vesistöihin tai vesienpuhdistuslaitoksille.

Päästöt ilmaan ja maaperään

Tehtaiden toiminnasta aiheutuvia päästöjä pyritään minimoimaan käyttämällä EU:n määrittelemää parasta mahdollista tekniikkaa (BAT). Tämä tarkoittaa sitä että kaikki piippuun johdettavat kaasut pestään ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Piippukaasuista suoritetaan mittauksia vuosittain riippumattoman tahon toimesta ja mittaustulokset toimitetaan ympäristöviranomaisille.

Maaperän likaavien päästöjen riskiä on pienennetty vähentämällä tehtailla varastoitavien kemikaalien määrää. Tämän toiminnan ansiosta Turvatekniikan Keskus (TUKES) alensi vuonna 2009 Hyvinkään tehtaan kemikaaliriskiluokitusta. Kaikki tehtailla tapahtuva kemikaalien varastointi ja käsittely tapahtuu suoja-altaiden päällä, mikä estää vähäistenkin kemikaalimäärien pääsyn maaperää. Tehdasalueiden pohjaveden laatua tarkkaillaan vuosittain ja mittausraportit toimitetaan ympäristöviranomaisille.

Pakkaus ja kuljetukset

Pakkaamisessa hyödynnetään pakkaustekniikkaa, joka mahdollistaa tuotteen puristamisen noin yhteen neljäsosaan eristeen alkuperäisestä tilavuudesta. Tämä vähentää kuljetuskaluston tarvetta ja kuljetuksista aiheutuvaa ympäristörasitusta. Tehokas pakkaustekniikka vähentää myös pakkausmateriaalin ja kuljetuslavojen tarvetta. Käytettävät pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä ja poltettavia.

Energiavaatimus kova mökeille

Energiatehokkuus

Selvitin Joutsenmerkin loma-asunnoille asetettua energiavaatimusta, koska se alkoi tuntua aika vaikealta saavuttaa. Joutsenmerkin kriteereissä lukee näin:

Mökin/vapaa-ajan asunnon on täytettävä kaikki pientaloja koskevat kansalliset rakentamismääräysten mukaiset energiavaatimukset, lukuun ottamatta talon koon perusteella tehtyjä poikkeuksia tms. Loma-asuntojen on täytettävä pien- tai kerrostalon vaatimukset. Katso vaatimus O4.
Joutsenmerkityn rakennuksen energialuokka: Suomi, energialuokka B, YM asetus rakennusten energiatehokkuudesta 2012.

Joutsenmerkin vaatimus on siis energialuokka B. Se on mökille kova vaatimus. Ei mielestäni kova vaatimus omakotitalolle, mutta mökille kyllä.

Kommenttini tähän: Kriteerit eivät aiheuta omakotitaloihin kohtuuttomia investointeja eikä laite- tai rakenneratkaisuja, koska tyypillisesti omakotitalot rakennetaan jatkuvaan käyttöön, maalämmöllä ja C energialuokkaan. Vapaa-ajan asunnot puolestaan tehdään tyypillisesti kesäkäyttöön, sähkölämmityksellä (ilp apuna lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Sähkön käyttö 1/3. Kesällä ei suurta tarvetta lämmitykseen) ja energialuokkaa ei voida/ei tarvitse määrittää. Luultavasti G. Erot siis näiden kahden käyttötavan välillä huomattavat. Silti kriteereissä on molemmille sama vaatimus.

Tarkastin Tilastokeskuksen tiedot loma-asuntojen ja omakotitalojen koosta, käyttöasteista ja lämmitysjärjestelmistä:

Keskikoko (uudet rakennukset 2015):

• Ok-talo 168 krs-m2

• Vapaa-ajan asunto 71 krs-m2

Käyttöaste, jolloin lämpötila n. +20-astetta:

• Ok-talo 365 päivää/v (=100 % vuodesta)

• Vapaa-ajan asunto 73 päivää/v (=20% vuodesta). Huom! pääasiassa kesäaikaan, jolloin ei sisäilman lämmitystä. Meillä lisäksi vedenkäyttökin pientä, sillä saunarakennus on erillinen ja ei kuulu tämän projektin yhteyteen.

Energialuokka ja lämmitysmuoto:

• Ok-talo energialuokka C, maalämpö

• Vapaa-ajan asunto energialuokka -, suora sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu.

 

Guuglasin ja luin lisäksi VTT:n tutkimusraportin Ekotehokas loma-asuminen (2013). Siellä sanottiin:

  • Vapaa-ajan asunnon käyttö poikkeaa merkittävästi asuinrakennusten käytöstä, ja tästä syystä pientalojen ekotehokkaat ratkaisut eivät sellaisenaan sovellu kaikkiin vapaa-ajan asuntoihin. Vapaa-ajan asuntojen käyttö vaihtelee, ja esimerkiksi energiankäytöstä aiheutuvia ilmastopäästöjä voidaan leikata vapaa-ajan asunnon käyttötavasta riippuen eri tavoin.
  • Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukainen energialaskenta antaa käyttökelpoisia tuloksia vain ympärivuotiseen, jatkuvaan käyttöön tarkoitetuissa loma-asunnoissa. Tyypillisesti vapaa-ajan asunto on käytössä vain viidenneksen ajasta, ja käyttö painottuu kesäaikaan.
  • Rakennuksen ulkovaipparakenteiden sekä ilmanvaihdon lämpöhäviöiden pienentäminen ovat tärkeimmät keinot pienentää ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun rakennuksen energiakulutusta…

Tästä VTT:n raportista, Tilastokeskuksen tiedoista, Joutsenmerkin kriteereistä ja omista ajatuksistani vedin seuraavat johtopäätökset:

Joutsenmerkin vaatimukset energiatehokkuuden osalta ovat samat omakoti-taloille ja vapaa-ajan asunnoille. Omakotitaloille kriteerit ovat saavutettavissa tavanomaisin ja tyypillisin ratkaisuin ja ne eivät eroa rakentamisen nykytilasta juurikaan. Vapaa-ajan asuntojen kohdalla kriteerit ovat suhteellisesti selvästi tiukemmat. Omakotitalot tehdään ympärivuotiseen käyttöön. Tyypillisesti niissä käytetään tiettyjä ratkaisuja rakenteissa ja laitteissa. Maalämpö valitaan lähes puoleen uusista omakotitaloista. Maalämmöllä suurin hyöty saadaan matalalämpöisellä lattialämmityksellä betonilattiaan asennettuna. Tällainen lämmitys- ja rakenneratkaisu on mökille harvinainen. Vaikka vapaa-ajan asunnot ovat muuttuneet viime aikoina mökeistä kakkosasunnoiksi, asuntojen koko ja käyttöaste (siten myös energiankulutus) ovat edelleen murto-osa omakotitalojen vastaavista. Vapaa-ajan asunnot ovat keskimäärin 2,5x pienempiä ja käyttöaste 5x pienempi. Lisäksi käyttö ajoittuu kesään ja muulloin pidetään peruslämpöä +10 °C. Lämmitystarve on täten 15-20 kertaa pienempi. Omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen tuleekin olla energiatehokkaita. Joutsenmerkin tulee asettaa kunnianhimoisia tavoitteita rakentajille. Täytyy kuitenkin huomioida, että optimaalisiin ratkaisuihin päästään ilman hankalia/epätyypillisiä rakenneratkaisuja tai suhteettomia investointeja merkin tavoittelijoille.

Päädyinpä antamaan vielä suosituksiakin:

Rakentamisen ekotehokkuuden ja energiankulutuksen kannalta kriteereissä tulisi huomioida vapaa-ajan asuntojen pienempi koko, käyttöaste ja käyttöajankohta. Näin kriteereillä saataisiin ohjattua vapaa-ajan asuntojen rakentajia tavanomaista parempiin kestäviin valintoihin ilman, että joudutaan äärimmäisiin ratkaisuihin kuten kalliisiin investointeihin rakenteissa ja samalla laitteissa. Nykykriteerit saattavat ohjata ratkaisuihin, jotka ovat epätyypillisiä vapaa-ajan asunnoissa, jolloin Joutsenmerkityn vapaa-ajan asunnon rakentaminen jää harvoin kannattavaksi ja harvoille mahdolliseksi.

Katsotaan, miten käy. Viimeisimmät kriteerit astuivat voimaan 3/2016 eli ne ovat melko uudet. Säätöä varmaan tarvitaan, mutta olisiko tämä hienosäätöä kriteereihin vai liian iso tai radikaali muutos, jää nähtäväksi. Varmasti jotain muitakin vaihtoehtoja saattaa ilmetä, joilla pääsemme energialuokka B:hen ilman, että kriteerejä täytyy punnita.

Tästä selvityksestä ehkä huomaa, että ollessamme Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkkiä tavoitteleva loma-asunnon rakentaja, eteen tulee jänniä tilanteita, joihin ei ihan heti löydy suoraa vastausta. Onneksi Motivan ympäristömerkinnän kanssa on voinut käydä keskusteluja hyvässä hengessä. Tämä on oppimista varmasti molemmille. Mikä on järkevää, mikä on tulevaisuutta, mikä on kestävää ja mikä kohtuullista. Tätä voidaan arvioida.

  • 1
  • 2

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat