PILP

EnergiatehokkuusSisäilma

Meillä ei ollut ajatusta laittaa PILPiä (poistoilmalämpöpumppu). Selvitin kuitenkin senkin vaihtoehdon. Mökeissä tyypillisin ratkaisu (ei välttämättä paras) on sähkö + ilmalämpöpumppu. Tätä ajattelimme, mutta mikäli vedotaan energialaskentaan, se on lähellä mahdotonta. Energiamuodon kerroin on huono sähkölle. Joutsenmerkin vaatimus on B energialuokka. Se on mökille kova vaatimus. Ei mielestäni kova vaatimus omakotitalolle, mutta mökille kyllä.

Kävin energiakonsultin kanssa puhelimitse läpi eri vaihtoehtoja ja hän sanoi, että poistoilmalämpöpumpulla päästään kyllä B energialuokkaan, mutta energiankulutus kasvaa kuitenkin merkittävästi.

Tarkoituksemme oli pitää +10-asteen sisälämpötilaa lämmityskaudella. PILPin kompressori ei toimi alla 16-asteen lämpötilassa. Tällöin se alkaa käyttää sähkövastusta. Lisäksi PILP on parhaimmillaan, kun rakennukseen syntyy ”ylimääräistä” lämpöä ihmisistä, kodinkoneista, valaistuksesta tms.

Poissa ollessamme näitä ei synny, joten siinäkään mielessä PILP ei ole hyvä vaihtoehto.

Yhteenvetona: mökkiin PILP ei ole hyvä vaihtoehto. MUTTA, mikäli mökki onkin ns. kakkosasunto ja sisälämpötila jatkuvasti siellä +20-asteen nurkilla, sitten PILP on jees.

Ajattelin vielä konsultoida muutamaa rakennusfysiikan ihmistä, jotta saisin varmuuden mökin järkevästä sisälämpötilasta lämmityskaudella. Osa tutkijoista on ollut viime aikoina sitä mieltä, että kaikki lämmitys on energiahukkaa. Toki näin, mutta plussan puolella aion joka tapauksessa pitää. Onko sitten +5 vai +10 vai +17 vakiolämpö rakenteiden kannalta parempi?

Mikäli vesiputkien jäätymisestä ei ole ongelmaa ja haluaa pitää rakenteet kuivina, energiansäästöä saa pitämällä peruslämmitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että sisällä pidetään koko lämmityskauden ajan vaikka 5-astetta lämpimämpää kuin ulkona: jos ulkona on -20 pakkasta, sisällä olisi -15 pakkasta eli kuitenkin lämpimämpää kuin ulkona. Onkohan kukaan kokeillut tällaista ja millä seurauksin? Teoriassa lämpövirta pitää rakenteet kuivina ja ei kulu paljon energiaa. Teoriassa teoria toimii, käytännössä aina ei.

 

Previous
Viemäröinnin linjat
Next
Formaldehydipohjaiset lisäaineet ulko-ovissa

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat