Tiiviysmittaus ja loppukatselmus

EnergiatehokkuusRakennustyöt

Loma-asuntoonhan ei tarvitse tiiviysmittausta normaalitilanteessa tehdä, sillä energiatodistusta ei sen kohdalla tarvitse esittää. Joutsenmerkin kriteerit sen sijaan koskevat energiatodistuksen osalta yhtä lailla loma-asuntoja kuin omakotitaloja. Tiiviysmittaus on nyt tehty ja kaikin puolin hyvältä vaikutti tulosten puolesta. Vuotoluvuksi mitattiin 0,54, ja se on kyllä hyvä saavutus valituilla rakenneratkaisuilla.

Mittausta varten tukittiin kaikki normaalit ilmavaihto- tai vuotoreitit kuten iv:n tulo- ja poistokanava, viemärin tuuletusputki, liesituuletin ja keskuspölynimurin ulospuhallusputki.

Oviaukkoon asennettiin puhallin pressuineen ja tilaan luotiin 50 Pascalia ali- ja ylipainetta, ja katsottiin paljonko ilmaa virtasi suhteessa rakennuksen vaipan alaan.

Mittauksen aikana olisi hyvä etsiä ja tutkia missä vuotokohdat sijaitsevat. Lämpökamera olisi ollut hyvä väline tähän tarkoitukseen, mutta sitä ei nyt ollut mukana. Toisaalta sisälämpötilan ollessa 16 ja ulkolämpötilan 6 astetta, ei kamerallakaan välttämättä erotu näin pienellä lämpötilaerolla kaikki vuodot. Päädyin käyttämään pölyhuiskua ja ihotuntumaa. Muutaman ikkunan karmin ja seinäliitoksen kohdalla tunsin pientä vetoa, mutta hyvin pienistä virtauksista oli kyse. Ilmeisesti paisuntanauha on sopiva tarkoitukseensa ja tiivistää siis hyvin karmivarat.

Loppukatselmus

Loppukatselmus oli perjantaina 16.11.2018 klo 10.00. Tai piti olla klo 10.00. Tarkastaja oli eksyksissä vartin verran ja moittikin perille päästyään viitoitusta ja osoitenumerointia. Niille pitää siis tehdä jotain, mutta nämä toimenpiteet ovat osittain myös kunnan vastuulla.

Päämökin osalta puutteeksi jäi päivitettyjen pohjapiirrosten toimittaminen ja saunamökin kohdalla tuvan raitisilmaventtiilin lisäys sekä kaiteen turvallisuuden parantaminen. Näistä pohjapiirrokset ovat jo tätä postausta kirjoittaessa postissa. Joutsenmerkkiorganisaation kanssa on sovittu alustavasti heidän katselmusajankohdaksi pe 30.11. Joutsenmerkin kohteena on vain päärakennuksemme. Tässä on vielä hieman dokumentointi osaltani kesken. Ei pahasti, mutta vaatisi edes hiukan vapaata aikaa saattaa materiaaliloki ja kosteudenhallintadokumentin muutamat kohdat täysin valmiiksi.

Lähellä ollaan!

Previous
Sokkeliin rouhepinnoitus

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat