Kuukausi: huhtikuu 2017

Keittiön valinta – Puustelli

EnergiatehokkuusMateriaalivalmistajat

Keittiön materiaalien ja kodinkoneiden valinta on ollut perusselvittelyn ja valintojen lisäksi taas hieman työläämpää. Piirrätytimme oman toiveemme keittiösuunnittelijalla ja pyörittelimme keittiömme 3D-mallia tietokoneen näytöllä tunnustellaksemme kokonaisuuden istuvuutta käytännössä omaan paikkaansa mökin päätyseinälle.

Puustellilta löytyi Joutsenmerkin kriteereihin sopivat materiaalit. MDF- ja melamiinilevyjen formaldehydipitoisuuksista tarvitaan vielä dokumentit, mutta on jo tiedossa, että ne täyttävät vaatimukset.

Kodinkoneet halusimme AEG:n mallistosta. Ensiksi valitsemamme koneet eivät täyttäneetkään energialuokan osalta vaatimuksia. Muun muassa kalusteisiin integroitua AEG:n jääkaappi/pakastinta ei löytynyt Puustellin katalogista A++ energialuokassa. Myös B-energialuokkaan kuuluvan liesituulettimen löytymiseen jouduimme käyttämään aikaa. Vielä etsimme 500 mm leveää liesituuletinta B-energialuokkaan kuuluvana. Tai sitten täytyy ottaa 600 leveä tuuletin, jota ainakin löytyy B-luokkaan.

Alla snap shot kodinkoneiden energialuokkaa koskevista kriteereistä.

Lattiaa ja seinää valmistuu

Rakennustyöt

Alakerran lattia on asennettu eteistä lukuun ottamatta. Seinät on aika pitkälle paneloitu Wicco-valmispaneelilla. Paneeleista hankimme dokkarit koskien maalin lisäaineita ja puun jäljitettävyyttä. Puumerkin myyjä auttoi tässä asiassa.

Appivanhempien puolella tapetointi on melkein tehty.

 

Ullakon lattia asennettuna ja seinätkin on nyt paneloitu

 

Sähkötyöt edistyvät muiden töiden ohella

Rakennustyöt

Appiukko on vetänyt sähköjä sitä mukaa ja siitä asti, kun rakennuksen runkoa on noussut ja sisäpintoja on laitettu kuntoon. Itse olen saanut hiukan aikaa hengähtää siinä mielessä, että ei ole tarvinnut selvittää vähään aikaan mitään uusia materiaalihankintoja. Sekin hengähdystauko on pian ohi, kun edessä on pesuhuoneiden vesieristys, laatoitus ja saumaukset. Niihin pitäisi alkaa jo katsoa sopivia tuotteita.

Piuhoja menee jo ristiin rastiin. Ei käy kateeksi. Mikäköhän noista on mikäkin johto?

Reka Kaapelilta löytyi paljon halogeenittomia sähköjohtoja. Kilometritolkulla ollaan jo asennettu HHJ-kaapeleita suojaputkituksineen.

Sähköasennusputkina olemme käyttäneet Nordic Wavinin joustavia putkia tai Onniselta hankittuja Onnlinen putkia. HF molemmat eli PVC:tä ei ole.

Pääsiäisenä tipunkeltainen villa piiloon

Rakennustyöt

Tätä hetkeä ollaan odotettu kauan. Nimittäin sitä, että saamme lattiat kauttaaltaan laudoitettua umpeen. Tipunkeltainen Isoverin villa jää laudoituksen alle piiloon, liikkuminen helpottuu samoin kuin kaikki jäljellä olevat asennustyöt.

Hieno tehdä hommia auringon paistaessa. Pitkäperjantaina asensin ullakon lattiaa. Pitkälle ollaan tultu siitä, kun ristikot asennettiin viime kesän alussa (vasemmanpuoleinen kuva).

 

Hieno tehdä hommia, kun lunta tupruttaa sakeana. Lauantaina levytin pesuhuoneiden seinät toiseen kertaan.

Sunnuntaina aloitettiin olohuone/ruokailutilan lattian tekoa ja hyvinhän se edistyi. Yhdeksän aikaan illalla piti lopettaa, kun kaikista koneista oli akut loppu.

  

 

Joutsenmökki ja Joutsentalo

Joutsenmerkki

Meillä on menossa mökkiprojekti, jossa tavoitellaan Joutsenmerkkiä. Voisiko sanoa, että astetta vakavampi projekti on Roihien Joutsentalo, jossa omakotitalolle pyritään saamaan Joutsenmerkki. Käykää katsomassa www.joutsentalo.fi. Tänään sinne saatiin kattoristikot päälle.

Tarkempi kuva löytyy osoitteesta: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1x65aK5yfGjALOiQ-QYJvPVgHVzI&ll=60.8653847039631%2C15.209396149999975&z=6

Linkistä pääsee tutustumaan tarkemmin kaikkiin Joutsenmerkki-rakennusprojekteihin – niin keskeneräisiin kuin valmistuneisiin.

Pisteiden väreillä on omat merkityksensä:

punainen = valmis kerrostalo, vihreä = valmis omakotitalo, sininen = valmis päiväkotirakennus, musta = talo rakenteilla

– Suomessa on tällä hetkellä yksi valmis Joutsenmerkitty kerrostalo (Järvenpää), joka löytyy alkuperäisestä kartasta punaisella.

– Suomessa on tällä hetkellä meneillään neljä projektia, jossa haetaan Joutsenmerkkiä: meidän kesämökki (mustalla alkuperäisessä kartassa), Roihan omakotitalo (mustalla), kerrostalo Vantaalla (puuttuu kartasta), Hyvinkään päiväkoti (puuttuu kartasta).

Pikku hiljaa on päästy hyvään vauhtiin Suomessakin. Norjalaiset ovat vain muutaman askeleen tai sauvan työnnön edellä kymmenellä Svanenmerkta bygningarilla. Norjassa yhden rakennuksen on tehnyt valmiiksi NCC ja loput ovat Trysilhus-nimisen firman hankkeita. Kovia tyyppejä!

Ruotsissa on – tottakai, förstås – yli 100 Joutsenmerkittyä rakennusta. Tanskassakin 37. Pistän nämä luvut ylös. Voi sitten vaikka verrata tilannetta 10-20 vuoden päästä.

 

 

Tasoitetöitä ja tapetointia

JoutsenmerkkiRakennusmateriaalitRakennustyöt

Lämpöpumpun sisäyksikköjä varten piti laittaa sisäseinät molemmissa mökeissä valmiiksi. Toisessa mökin puoliskassa se tarkoitti panelointia ja toisessa tapetointia. Panelointi olikin jo kunnossa tältä osin, mutta tapetointi vaati pohjustusta. Ensiksi kipsilevyjä seinään, sitten tasoitetta ja nauhoitusta, uudelleen tasoitusta, hiomista, pohjamaalausta ja lopulta tapetointia. Teknoksen Silora J sopi pohjalle ja Silora LF kevyttasoite päälle. Pohjamaaliksi valittiin Teknoksen Biora3 valkoinen pohjamaali. Kaikilla näillä on Joutsenmerkki, joten tuotteiden valinta oli helppoa. Ei tarvittu muita dokumentteja ja selvityksiä, joten purkit kärryyn ja töihin!

Levyjä seinässä ja tasoitetta päällä.

Tapetin sovittamista.

 

Nurkka tapetoitu ja pumpun sisäyksikkö paikoillaan!

Ulkoyksikkö tuli terassin alle piiloon.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat