Kuukausi: lokakuu 2016

Miksi kehittää rakennusmateriaaleja – ja rakennusalaa?

LuontoMateriaalivalmistajatVihreä elämäntapa

M1-päästöluokitus on ollut hyvä ”keksintö” noin 20 vuotta sitten. Se on edistänyt materiaalien kehittämistä ja päästöjen minimoimista. Nyt merkki on jo tuhansilla tuotteilla. Toisaalta herää kysymys, että miten saisi materiaalien valmistajat viemään tuotteitaan vielä terveellisempään ja ympäristöystävällisempään suuntaan?

Se, että rakennustuotteilta vaaditaan päästöjen suhteen jokin perustaso, on hyvä lähtökohta. Sitten tulevat erilaiset vapaaehtoiset merkinnät kuten M1 tai Joutsenmerkki.

Rakennustuotteissa keikutaan usein terveellisyyden ja turvallisuuden välimaastossa: esimerkiksi paloturvallisuutta saadaan parannettua aineilla, jotka ovat sitten taas terveydelle haitallisia. Kumpaa sitten arvostaa enemmän? Tai sulkeeko toinen toisen pois?

Varmaa on, että tuotekehitys vaatii yrityksiltä resursseja. Sopivien raaka-aineyhdistelmien löytäminen, testaaminen, sertifiointi ja uuden tuotteen markkinoiminen kuluttajille ei ole ihan ilmaista. Kuka tähän pystyy? No, suuryrityksille tämä on arkipäivää. Pitäisikö siis niillä olla enemmän vastuuta terveellisen asumisen ja rakentamisen edistämisessä? Toisaalta yksittäiselle yritykselle uuden tuotteen lanseeraaminen on aikamoinen ponnistus kuten edellä todettiin. Suomessa rakennusala on konservatiivinen ja siellä suhtaudutaan helposti varauksella uusiin tuotteisiin, joista ei ole tietenkään pitkäaikaista kokemusta kertynyt. Tässä taustalla on ajatus, että uudet hömpötykset saattavat johtaa home- ja kosteusvaurioihin.

Yksi hyvä idea vaikuttaa materiaalien päästöttömyyden kehittymiseen on esimerkiksi kaupunkien hankintojen pisteyttäminen. Kun kaupunki kilpailuttaa ja tekee hankintoja, vähäpäästöisyydestä saa pisteitä. Tämä pistää tuotteiden toimittajat ja valmistajat miettimään, miten saada oma tuote kilpailijaa terveellisemmäksi.

Millaisen tuotteen itse valitsisit, mikäli hyllyssä on kaksi vaihtoehtoa samaan hintaan: A on 20 % vähäpäästöisempi kuin B, ja B puolestaan 20 % paloturvallisempi tai helpommin puhdistettava?

Teknisesti ihmiskunta pystyy varmasti toteuttamaan terveellisempiä tuotteita. Kestää jonkin aikaa, että opimme ja haluamme pois vanhasta totutusta tavasta. Siihen tarvitaan tietoa ja tietoisuuden lisäämistä. Niin kauan ollaan tyytyväisiä, kun paremmasta ei ole tietoa. Perus kuluttaja ostaa sitä mitä muutkin, ja sitä mitä on tottunut ja on tarjolla. Pitäisikö pyytää enemmän?

Rakennusalalle kaivataan uutta draivia. Kuka siitä ottaa vastuun? Voisiko päättää, että lähdetään yhdessä kehittämään alaa suurella joukolla? Yksittäisten yritysten tuotekehittäminen on hidasta ja vaatii paukkuja, mutta mitä jos ratkaisuja tähän haettaisiinkin yhteistoiminnallisesti? Muun muassa home- ja kosteustalkoot olivat hyvä hanke. Hankkeessa tunnistettiin monia pullonkauloja ja tehtiin useita suosituksia useiden toimijoiden kanssa yhdessä. Nyt voisi katsoa laajemmin kauemmas tulevaisuuteen ja nostaa rakennusalan vetovoimaisuutta, imagoa jne. yhteistoiminnalla. Vastakkainasetteluista ei ole juurikaan hyötyä. Päinvastoin. Ne hidastavat kehittymistä ja innovaatioiden syntymistä. Vastakkainasettelu on 80-lukua! Rakennusala pitäisi tuoda tähän päivään ja nyt aika on siihen oikea.

Suomessa on valtavan hyvää osaamista rakennusalalla, mutta joku tökkii. Meitä sanotaan vanhanaikaisiksi. Sitten meitä verrataan ICT-alaan, jossa tempo on aivan eri luokkaa. Aistin kuitenkin muutosta rakennusalan kulttuuriin, koska muun muassa nuorissa on nähtävissä tähän merkkejä. Ääriesimerkkinä vaikka jääkiekkoilija Patrik Laine: kaveri on nuoresta iästään huolimatta tai siitä johtuen todellinen virtuoosi, rento, ei pelkää virheitä ja painaa menemään intohimolla. Samaa toivon rakennusalan ammattilaiseltakin. Tosin pakko ei ole olla nuori.

 

Joutsenmökki mediassa

JoutsenmerkkiRakennustyöt

Noin puoli vuotta on vierähtänyt siitä, kun aloitimme mökin perustusten teon.

wp_20160415_008

Huhtikuun puolivälissä valettiin sokkeli

WP_20160601_004

ja kesäkuun 1. päivä nostettiin kattoristikoita.

Tämän jälkeen on ollut mukavasti kiinnostusta projektiamme kohtaan:

  • Motivan ympäristömerkintä teki jutun nettisivuilleen 8.7.2016,
  • Uudenkaupungin Sanomat julkaisi lehtiartikkelin 8.9.2016 ja
  • Vakka-Suomen Sanomissa oli koko sivun juttu 28.10.2016

Toivottavasti näiden kautta löytyy lisää kiinnostuneita Joutsenmerkki-rakentajia. Kuluttajien kiinnostus terveellisempää rakentamista kohtaan laittaa materiaalivalmistajat ja tuotetoimittajat kehittämään omia tuotteitaan ellei lainsäädäntö tai oma-aloitteisuus tee sitä riittävästi.

 

Sähköt

Rakennustyöt

Sähkötyöt etenevät muiden sisätöiden rinnalla. Caruna toi sähkölinjan tontin rajalle tolpan nokkaan 30.6.2016. Viikko sitten kaivinkone kävi kaivamassa maahan uraa, jonne upotimme kaapelin. Saattaa olla, että saamme vielä tämän vuoden puolella sähköt päälle. Tähän asti ollaan pärjätty aggregaatin voimalla.

wp_20161021_004

Sähköjohdot ovat halogeenivapaita Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti.

Pääovi

MateriaalivalmistajatTuotteet

Pääoven kanssa on vielä selvittämistä. Oven levymateriaalia koskee formaldehydi-vaatimus. Kaskipuun Sompio-ovi olisi meidän mieleen, mutta saa nähdä täyttääkö oven molemmissa pinnoissa oleva hdf-levy tuon vaatimuksen.

http://www.kaskipuu.fi/fi/ovet/design/sompio/

 

Sääsuojaan

RakennustyötVaatetus

Pian alkaa marraskuu. Kelit ovat olleet tähän asti rakentajalle mitä mainioimmat, sillä on ollut aika lämmintä ja sadetta ei ole tullut mainittavasti. Meillä on Joutsenmökki ulkoa lähes valmis. Lautaosat on maalattu kaksi kertaa, ikkunat ja pellitykset ovat paikoillaan, samoin sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet. Toki jotain pientä vielä puuttuu kuten terassin lopulliset kaiteet ja pääovi. Pääoven aukkoon laitetaan tänään väliaikaissuojaksi pressu, jotta ei tule kirjaimellisesti lunta tupaan.

wp_20161021_017

Päädyssä näkyvät seinätikkaat ja siirtymäkaiteet ullakon varatien alla. Ilmanvaihtolaite on paikoillaan heti tuon ulkoseinässä olevan raitisilmaritilän takana. Suurin osa iv-putkistakin on asennettu ja eristetty. Heti, kun iv-kanavisto tulee valmiiksi, siirrytään viemäriputkien asentamiseen. Sähköjä on asennettu jo jonkun matkaa. Näiden jälkeen asennetaan ala- ja yläpohjaan Isoverin eristeet, ja saadaan lämpöä kämppään.

Tähän asti on tarjennut hyvin Blåkläderin 100 % puuvillaa olevilla työhousuilla. Samat olivat käytössä appiukolla myös koko kesän. Itselläni oli kesällä lyhyempilahkeiset mallit. Kangas hengittää riittävästi ja toisaalta pitää lämpimän tunteen ainakin tällaisissa 0-keleissä. Housut toimivat siis monessa säässä.

dsc_0005

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat