Energiavaatimus kova mökeille

Energiatehokkuus

Selvitin Joutsenmerkin loma-asunnoille asetettua energiavaatimusta, koska se alkoi tuntua aika vaikealta saavuttaa. Joutsenmerkin kriteereissä lukee näin:

Mökin/vapaa-ajan asunnon on täytettävä kaikki pientaloja koskevat kansalliset rakentamismääräysten mukaiset energiavaatimukset, lukuun ottamatta talon koon perusteella tehtyjä poikkeuksia tms. Loma-asuntojen on täytettävä pien- tai kerrostalon vaatimukset. Katso vaatimus O4.
Joutsenmerkityn rakennuksen energialuokka: Suomi, energialuokka B, YM asetus rakennusten energiatehokkuudesta 2012.

Joutsenmerkin vaatimus on siis energialuokka B. Se on mökille kova vaatimus. Ei mielestäni kova vaatimus omakotitalolle, mutta mökille kyllä.

Kommenttini tähän: Kriteerit eivät aiheuta omakotitaloihin kohtuuttomia investointeja eikä laite- tai rakenneratkaisuja, koska tyypillisesti omakotitalot rakennetaan jatkuvaan käyttöön, maalämmöllä ja C energialuokkaan. Vapaa-ajan asunnot puolestaan tehdään tyypillisesti kesäkäyttöön, sähkölämmityksellä (ilp apuna lämmityksessä ja jäähdytyksessä. Sähkön käyttö 1/3. Kesällä ei suurta tarvetta lämmitykseen) ja energialuokkaa ei voida/ei tarvitse määrittää. Luultavasti G. Erot siis näiden kahden käyttötavan välillä huomattavat. Silti kriteereissä on molemmille sama vaatimus.

Tarkastin Tilastokeskuksen tiedot loma-asuntojen ja omakotitalojen koosta, käyttöasteista ja lämmitysjärjestelmistä:

Keskikoko (uudet rakennukset 2015):

• Ok-talo 168 krs-m2

• Vapaa-ajan asunto 71 krs-m2

Käyttöaste, jolloin lämpötila n. +20-astetta:

• Ok-talo 365 päivää/v (=100 % vuodesta)

• Vapaa-ajan asunto 73 päivää/v (=20% vuodesta). Huom! pääasiassa kesäaikaan, jolloin ei sisäilman lämmitystä. Meillä lisäksi vedenkäyttökin pientä, sillä saunarakennus on erillinen ja ei kuulu tämän projektin yhteyteen.

Energialuokka ja lämmitysmuoto:

• Ok-talo energialuokka C, maalämpö

• Vapaa-ajan asunto energialuokka -, suora sähkölämmitys + ilmalämpöpumppu.

 

Guuglasin ja luin lisäksi VTT:n tutkimusraportin Ekotehokas loma-asuminen (2013). Siellä sanottiin:

  • Vapaa-ajan asunnon käyttö poikkeaa merkittävästi asuinrakennusten käytöstä, ja tästä syystä pientalojen ekotehokkaat ratkaisut eivät sellaisenaan sovellu kaikkiin vapaa-ajan asuntoihin. Vapaa-ajan asuntojen käyttö vaihtelee, ja esimerkiksi energiankäytöstä aiheutuvia ilmastopäästöjä voidaan leikata vapaa-ajan asunnon käyttötavasta riippuen eri tavoin.
  • Suomen Rakentamismääräyskokoelman mukainen energialaskenta antaa käyttökelpoisia tuloksia vain ympärivuotiseen, jatkuvaan käyttöön tarkoitetuissa loma-asunnoissa. Tyypillisesti vapaa-ajan asunto on käytössä vain viidenneksen ajasta, ja käyttö painottuu kesäaikaan.
  • Rakennuksen ulkovaipparakenteiden sekä ilmanvaihdon lämpöhäviöiden pienentäminen ovat tärkeimmät keinot pienentää ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetun rakennuksen energiakulutusta…

Tästä VTT:n raportista, Tilastokeskuksen tiedoista, Joutsenmerkin kriteereistä ja omista ajatuksistani vedin seuraavat johtopäätökset:

Joutsenmerkin vaatimukset energiatehokkuuden osalta ovat samat omakoti-taloille ja vapaa-ajan asunnoille. Omakotitaloille kriteerit ovat saavutettavissa tavanomaisin ja tyypillisin ratkaisuin ja ne eivät eroa rakentamisen nykytilasta juurikaan. Vapaa-ajan asuntojen kohdalla kriteerit ovat suhteellisesti selvästi tiukemmat. Omakotitalot tehdään ympärivuotiseen käyttöön. Tyypillisesti niissä käytetään tiettyjä ratkaisuja rakenteissa ja laitteissa. Maalämpö valitaan lähes puoleen uusista omakotitaloista. Maalämmöllä suurin hyöty saadaan matalalämpöisellä lattialämmityksellä betonilattiaan asennettuna. Tällainen lämmitys- ja rakenneratkaisu on mökille harvinainen. Vaikka vapaa-ajan asunnot ovat muuttuneet viime aikoina mökeistä kakkosasunnoiksi, asuntojen koko ja käyttöaste (siten myös energiankulutus) ovat edelleen murto-osa omakotitalojen vastaavista. Vapaa-ajan asunnot ovat keskimäärin 2,5x pienempiä ja käyttöaste 5x pienempi. Lisäksi käyttö ajoittuu kesään ja muulloin pidetään peruslämpöä +10 °C. Lämmitystarve on täten 15-20 kertaa pienempi. Omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen tuleekin olla energiatehokkaita. Joutsenmerkin tulee asettaa kunnianhimoisia tavoitteita rakentajille. Täytyy kuitenkin huomioida, että optimaalisiin ratkaisuihin päästään ilman hankalia/epätyypillisiä rakenneratkaisuja tai suhteettomia investointeja merkin tavoittelijoille.

Päädyinpä antamaan vielä suosituksiakin:

Rakentamisen ekotehokkuuden ja energiankulutuksen kannalta kriteereissä tulisi huomioida vapaa-ajan asuntojen pienempi koko, käyttöaste ja käyttöajankohta. Näin kriteereillä saataisiin ohjattua vapaa-ajan asuntojen rakentajia tavanomaista parempiin kestäviin valintoihin ilman, että joudutaan äärimmäisiin ratkaisuihin kuten kalliisiin investointeihin rakenteissa ja samalla laitteissa. Nykykriteerit saattavat ohjata ratkaisuihin, jotka ovat epätyypillisiä vapaa-ajan asunnoissa, jolloin Joutsenmerkityn vapaa-ajan asunnon rakentaminen jää harvoin kannattavaksi ja harvoille mahdolliseksi.

Katsotaan, miten käy. Viimeisimmät kriteerit astuivat voimaan 3/2016 eli ne ovat melko uudet. Säätöä varmaan tarvitaan, mutta olisiko tämä hienosäätöä kriteereihin vai liian iso tai radikaali muutos, jää nähtäväksi. Varmasti jotain muitakin vaihtoehtoja saattaa ilmetä, joilla pääsemme energialuokka B:hen ilman, että kriteerejä täytyy punnita.

Tästä selvityksestä ehkä huomaa, että ollessamme Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkkiä tavoitteleva loma-asunnon rakentaja, eteen tulee jänniä tilanteita, joihin ei ihan heti löydy suoraa vastausta. Onneksi Motivan ympäristömerkinnän kanssa on voinut käydä keskusteluja hyvässä hengessä. Tämä on oppimista varmasti molemmille. Mikä on järkevää, mikä on tulevaisuutta, mikä on kestävää ja mikä kohtuullista. Tätä voidaan arvioida.

Previous
Höyrynsulku – Ranimobar
Next
Terassilaudoitus

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat