Kuukausi: heinäkuu 2017

Terassilasitus paikoillaan

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassilasit saimme asennettua talkooapulaisen kanssa paikoilleen. Homma sujui muuten muitta mutkitta, mutta yksi reunatiiviste tuli asennettua väärään paikkaan. Siitä ei ollut muuta harmia kuin nyt joutuu tilaamaan 20 metriä lisää tiivistettä. Kyselin tiivisteen perään OnLeveliltä Hollannista, muttei kuulemma onnistu. Lähettävät vain koko flex fit kit-paketteja hintaan 100 €/kpl. Tarvitsisin neljä pakettia, joten reilu 400 € tuntuu aika suolaiselta hinnalta kumitiivisteestä. Soitin myös Irlantiin Glassparts.ie-sivustoilta löytyneen kontaktin perään. Sieltä sain saman vastauksen: toimittavat vain koko paketteja. Tällä hetkellä selvittelen, mikäli Lasikeidas-niminen yritys pystyy toimittamaan samaa tiivistenauhaa sopuhintaan.

Portaan kohdalta puuttuu vielä lasit. Täytynee valmistaa pahvista mallikappale, jotta saa varmasti oikean kulman salmiakin malliseen lasiin.

Kaiteesta tuli parempi kuin osasi kuvitella. Yläreunan 20mm käsijohde on tarpeen. Puhdasta kirkasta lasia oli vaikea havaita ilman käsijohdetta. Jämäkkyys on myös riittävä. Pelkäsin hieman, että kiinnitysalustana olevat puurakenteet joustavat, kun käsijohteesta työntää. Näin ei kuitenkaan juurikaan tapahdu. Terassin katto odottelee vielä neljää valopistettä ja viimeistä maalausta ennen kuin on täysin valmis.

Terassiin kulkutie, portaat ja kaiteita

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassiin rakennettiin tulopuolelle ns. sisäänkaappaustie eli pieni pätkä terassipolkua autopaikalta pääovelle.

Kalliolta terassille tehtiin tasausvalu.

Porras tulee terassilta alas meren puolelta terassin toisesta päästä. Lasikaidetta varten tulee alumiinikiskoa kaikkiin niihin kohtiin, joissa pudotuskorkeutta on enemmän kuin puoli metriä.

Alukiskot on nyt asennettu paikoilleen muutamilla täkkipulteilla. Kiskojen katkaisu tehtiin sirkkelillä. Nurkat ajettiin jiiriin. Alumiiniterää emme hankkineet, vaan käytimme vanhaa terää, johon suihkutimme Lasolia liukasteeksi. Lopullinen kiinnitys tehdään, kun kiskot ovat saatu vaateriin. Haponkestäviä 130*8 mm pultteja tulee lopulta k300 jaolla, joten eiköhän kaide pitäisi paikoillaan pysyä.

Kiskojen mukana tuli lasiasennuspaketteja. Paketeissa oli kiiloja, tiivisteitä ja asennustyökalu. Ohjeet olivat yksinkertaisena kuvasarjana paketin kannessa. Mukava asentaa itse ja säästää siinä samassa asennuskuluissa. Näin jälkikäteen voi sanoa, että materiaalien hankintaan olisi voinut käyttää vielä enemmän aikaa ja selvittää edullisempia alukiskojen ja asennusosien toimittajia. Lasit olivat mielestäni ihan hyvän hintaiset Lasipostin kautta tilattuna. Kiskoista ei voi sanoa samaa – yllättävän kallista tavaraa! Balttiasta voisi löytyä ihan samaa tavaraa edullisemmin. On siinä toki omat riskinsä, mutta ainakin Lasipostin lasit tulivat Klaasimeisteriltä Viron Kolusta ja kaikki toimi hyvin. Ennakkomaksu hiukan jännitti, mutta toimitus yhteydenpitoineen meni tosiaan hyvin.

Dokumentointia

Laadunvarmistus

Itselleen, kun rakentaa, pyrkii tietysti tekemään hyvää jälkeä. Ihan näin tarkkaa dokumentaatiota ei varmasti tulisi tehtyä, ellei Joutsenmerkki sitä vaatisi. Materiaalilokia olen pitänyt ja Joutsenmerkin kriteerejä seurannut kohta kohdalta alusta asti. Alla ote lokistani.

Olen matkan varrella toimittanut materiaalitietoa ympäristömerkintäorganisaatiolle puutavarasta kemikaaleihin (varmasti osa vielä puuttuu) ja energiavaatimuksen täyttyminen on tarkastettu.

Tässä esimerkkinä listausta muista dokumentoitavista asioista:

  • Kuvaus vaatimusten O1 (=rakennuksen yleiskuvaus) ja O2 (=alihankkijat ja laadunvarmistus) mukaan
  • Ulkovalaistus (O5) ja mökkiin tulevat kodinkoneet (O6). Mm. energialuokat ja tarveohjaus.
  • Miten olemme arvioineet radon-riskin (O9) ja millainen kosteudenhallintasuunnitelma meillä on (O10) ja olemmeko miettineet päivänvaloa (O13)? Jos mökkiin tuli radon eristys/poisto, ei radon riskianalyysiä tarvita, sillä katsotaan, että vaatimus täyttyy.
  • Entä olemmeko miettineet laadunvarmistusosion vaatimuksia? Onko meillä jotain kirjallista dokumentaatiota vaatimuksiin O30-O38? (O40 dokumentoidaan hakemuslomakkeella ja O39 ei oikeastaan meitä koske)
  • Entä olemmeko miettineet mistä vaatimuksista olisimme saamassa pisteitä?

Projektinhallintaa, projektinhallintaa…

Monenlaista mietittävää koko ajan. Tähänkin alkaa kehittyä omaa rutiinia. Vaatimuksia on kuitenkin paljon ja kaikki on täytettävä. Lopussa voi olla hankala lähteä korjaamaan puutteita, mikäli huomataankin jotain olevan kriteerien vastaisesti. Nyt olemme jo aika pitkällä, sillä meiltä puuttuvat ainoastaan märkätilojen vesieristykset, pinnat ja kalusteet. Märkätilatuotteet löytyivät Kiillon tuotteista ja koska kaikki niistä olivat Joutsenmerkin tietokannassa, niihin ei tarvinnut metsästää sen enempää dokumentteja. Koko ajan helpottuu 🙂

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat