Kategoria: Joutsenmerkki

Joutsenmerkki rakentamisessa esillä medioissa

JoutsenmerkkiVihreä elämäntapa

Viimeisen vuoden aikana Joutsenmerkki-rakentamista on nostettu esille lukuisissa medioissa. Hyvä, että asia kiinnostaa ja siitä on haluttu tiedottaa. Tässä muutamia julkaisuja:

Paljon lisää löytyy googlaamalla hakusanoilla Joutsenmerkki ja siihen lisättynä mm. Roiha, Lautkankare, päiväkoti, NCC tai Teijo-Talot.

Kohti kestävää rakentamista

EnergiatehokkuusJoutsenmerkkiVihreä elämäntapa

Eilen 5.10.2017 oli hyvä Kohti kestävää rakentamista -seminaari Helsingissä. Tapahtumassa käsiteltiin Joutsenmerkkiä rakentamisessa. Paljon on tapahtunut siitä, kun viimeksi kaksi vuotta sitten oli vastaava tapahtuma. Silloin ilmapiiri oli toiveikas. Yhtään Joutsenmerkki-sertifioitua rakennusta ei Suomessa tuolloin vielä ollut. Nyt ilmapiiri oli innostunut. Joutsenmerkittyjä rakennuksia on muutama ja useita projekteja on vireillä. Saimme kuulla myös Ruotsin tilanteesta NCC Swedenin vastuullisuusjohtajan kertomana ja hänen näkökulmastaan. Ruotsissa on 3220 Joutsenmerkittyä asuntoa (kerrostalokohteissa siis asuntoja on useita).

Tilaisuuden lopuksi paneelikeskustelussa kuultiin Tikkurilan, NCC suomen, Teijo-talojen, Hevi kivitalojen, Hyvinkään kaupungin ja ympäristöministeriön edustajan näkemyksiä ja kokemuksia Joutsenmerkki-rakentamisesta.

RIL:n Teemu Vehmaskosken puheenvuoro oli mahtava. Rakentamisen tila kuvattiin realistisesti, virkistävällä tavalla pilke silmäkulmassa.

Suunta on hyvä! Millaisessa tilanteessa tulemmekaan olemaan seuraavan parin vuoden kuluttua? Tästä on hyvä jatkaa ja odotan innolla tulevaa!

Ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti Suomeen

EnergiatehokkuusJoutsenmerkkiRakennusmateriaalitVihreä elämäntapa

Hyvinkäälle valmistui Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti. Hienoa!

http://www.hyvinkaa.fi/muut-sivut/etusivun-uutisia/hyvinkaalle-valmistui-suomen-ensimmainen–joutsenmerkin-saanut-paivakoti/

Olimme Hyvinkää hankinta-asianaisen kanssa tutustumassa Ruotsissa Joutsenmerkittyihin rakennuksiin kaksi vuotta sitten. Sillä reissulla kävimme myös päiväkodissa Enköpingissä. Ruotsissa Joutsenmerkittyjä rakennuksia on jo useita ja päiväkotejakin muutama. Hyvä, että reissu poiki joutsentaloja Suomeen!

 

Tärkeällä asialle näkyvyyttä Turun Sanomien tskoti-liitteessä

JoutsenmerkkiVihreä elämäntapa

Turun Sanomat tekivät hienon jutun tai oikeastaan jutut Joutsenmerkki-rakentamisesta. 30.4.2017 jaetussa tskoti-liitteessä oli aukeaman kokoinen juttu Roihien Joutsentalo-projektista ja samanlaajuinen meidän mökin rakentamisesta.

Molemmat tarinat ovat kokonaisuudessaan luettavissa täältä:

http://koti.ts.fi/rakenna/joutsenmerkitty-talo-nousee-kaarinaan-mokki-lokalahdelle/

Joutsenmökki ja Joutsentalo

Joutsenmerkki

Meillä on menossa mökkiprojekti, jossa tavoitellaan Joutsenmerkkiä. Voisiko sanoa, että astetta vakavampi projekti on Roihien Joutsentalo, jossa omakotitalolle pyritään saamaan Joutsenmerkki. Käykää katsomassa www.joutsentalo.fi. Tänään sinne saatiin kattoristikot päälle.

Tarkempi kuva löytyy osoitteesta: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1x65aK5yfGjALOiQ-QYJvPVgHVzI&ll=60.8653847039631%2C15.209396149999975&z=6

Linkistä pääsee tutustumaan tarkemmin kaikkiin Joutsenmerkki-rakennusprojekteihin – niin keskeneräisiin kuin valmistuneisiin.

Pisteiden väreillä on omat merkityksensä:

punainen = valmis kerrostalo, vihreä = valmis omakotitalo, sininen = valmis päiväkotirakennus, musta = talo rakenteilla

– Suomessa on tällä hetkellä yksi valmis Joutsenmerkitty kerrostalo (Järvenpää), joka löytyy alkuperäisestä kartasta punaisella.

– Suomessa on tällä hetkellä meneillään neljä projektia, jossa haetaan Joutsenmerkkiä: meidän kesämökki (mustalla alkuperäisessä kartassa), Roihan omakotitalo (mustalla), kerrostalo Vantaalla (puuttuu kartasta), Hyvinkään päiväkoti (puuttuu kartasta).

Pikku hiljaa on päästy hyvään vauhtiin Suomessakin. Norjalaiset ovat vain muutaman askeleen tai sauvan työnnön edellä kymmenellä Svanenmerkta bygningarilla. Norjassa yhden rakennuksen on tehnyt valmiiksi NCC ja loput ovat Trysilhus-nimisen firman hankkeita. Kovia tyyppejä!

Ruotsissa on – tottakai, förstås – yli 100 Joutsenmerkittyä rakennusta. Tanskassakin 37. Pistän nämä luvut ylös. Voi sitten vaikka verrata tilannetta 10-20 vuoden päästä.

 

 

Tasoitetöitä ja tapetointia

JoutsenmerkkiRakennusmateriaalitRakennustyöt

Lämpöpumpun sisäyksikköjä varten piti laittaa sisäseinät molemmissa mökeissä valmiiksi. Toisessa mökin puoliskassa se tarkoitti panelointia ja toisessa tapetointia. Panelointi olikin jo kunnossa tältä osin, mutta tapetointi vaati pohjustusta. Ensiksi kipsilevyjä seinään, sitten tasoitetta ja nauhoitusta, uudelleen tasoitusta, hiomista, pohjamaalausta ja lopulta tapetointia. Teknoksen Silora J sopi pohjalle ja Silora LF kevyttasoite päälle. Pohjamaaliksi valittiin Teknoksen Biora3 valkoinen pohjamaali. Kaikilla näillä on Joutsenmerkki, joten tuotteiden valinta oli helppoa. Ei tarvittu muita dokumentteja ja selvityksiä, joten purkit kärryyn ja töihin!

Levyjä seinässä ja tasoitetta päällä.

Tapetin sovittamista.

 

Nurkka tapetoitu ja pumpun sisäyksikkö paikoillaan!

Ulkoyksikkö tuli terassin alle piiloon.

Yhteistyökumppanit – Joutsenmerkin lisäarvo ymmärretty

JoutsenmerkkiMateriaalivalmistajat

Viikon päästä on vuosi kulunut siitä kun aloitimme perustusten tekoa. Se oli maaliskuun puoliväliä 2016, kun aloimme mallaamaan lumisen kallion päälle ensimmäisiä sokkelimuotin pattinkeja.

Siitä alkaen olen soitellut ja viestitellyt yli 100 yritykseen ja kertonut, että rakennuksenkin voi Joutsenmerkitä, ja että meillä on mökkiprojekti menossa, johon olisin kiinnostunut hankkimaan heidän tuotteitaan. Siis mikäli ne täyttävät Joutsenmerkin kriteerit.

Pienen alkuharjoittelun jälkeen kävi selväksi, että kannattaa ottaa suoraan yhteyttä yritysten markkinointijohtoon ja sitten kehityspäällikköön. Markkinointipuolella yleensä ymmärretään Joutsenmerkin lisäarvo. Teknisen puolen henkilöt puolestaan tietävät, mitä heidän tuotteet ovat syöneet ja kelpaavatko ne Joutsenmerkin kriteereihin.

Nämä yritykset ovat lopulta valikoituneet mukaan projektiimme. Kiitos heille siitä!

Formaldehydipohjaiset lisäaineet ulko-ovissa

JoutsenmerkkiLaadunvarmistusLuontoMateriaalivalmistajatTuotteet

Olen selvitellyt ulko-ovien HDF-levyjen formaldehydipohjaisten lisäaineiden määrää, sillä olen havainnut haastavaksi löytyy sopivaa hdf-pintaista ulko-ovea, joka täyttäisi Joutsenmerkin vaatimuksen.

Euroboard tuo Suomeen HDF-levyjä, joita kaikki suomalaiset ovivalmistajat käyttävät. Euroboardista vastattiin, että levyjä valmistaa Euroopassa kaksi valmistajaa: Lesonit Sloveniassa ja Finsa Espanjassa. Lisäksi on joku saksalainen valmistaja, joka tekee levyjä samoilla spekseillä kuin espanjalaiset. Kaikilla levyt täyttävät E1-standardin. Levyissä on kuitenkin formaldehydipohjaisia lisäaineita mukana mm. säänkestävyyden parantamiseksi. Euroboardista ei osattu sanoa, että onko edes olemassa valmistajaa, jolla olisi valikoimissa oviin sopivaa hdf-levyä, jossa formaldehydipohjaisia lisäaineita olisi alle 3 %, joka on Joutsenmerkin vaatimus. Epäilivät, että ei ole. Sloveniassa ja Espanjassa valmistetuissa levyissä on 20-22 %. E1-standardi täyttyy ja kannustinta parempaan/terveellisempään laatuun ei ole. Tai on, mikäli valmistajilla olisi tavoitteena Joutsenmerkin vaatimuksiin vastaaminen.

Kaskipuun Sompio-ovi kiinnostaisi, mutta saa nähdä päästäänkö vaatimuksiin. Onkohan kaikissa hdf-pintaisissa ovissa liikaa formaldehydiä? Jäljelle jäävät kunnon puusta tehdyt ovet. Tai sitten metallista ja lasista, mutta eivät ne oikein tähän kohteeseen istu.

 

Joutsenmökki mediassa

JoutsenmerkkiRakennustyöt

Noin puoli vuotta on vierähtänyt siitä, kun aloitimme mökin perustusten teon.

wp_20160415_008

Huhtikuun puolivälissä valettiin sokkeli

WP_20160601_004

ja kesäkuun 1. päivä nostettiin kattoristikoita.

Tämän jälkeen on ollut mukavasti kiinnostusta projektiamme kohtaan:

  • Motivan ympäristömerkintä teki jutun nettisivuilleen 8.7.2016,
  • Uudenkaupungin Sanomat julkaisi lehtiartikkelin 8.9.2016 ja
  • Vakka-Suomen Sanomissa oli koko sivun juttu 28.10.2016

Toivottavasti näiden kautta löytyy lisää kiinnostuneita Joutsenmerkki-rakentajia. Kuluttajien kiinnostus terveellisempää rakentamista kohtaan laittaa materiaalivalmistajat ja tuotetoimittajat kehittämään omia tuotteitaan ellei lainsäädäntö tai oma-aloitteisuus tee sitä riittävästi.

 

  • 1
  • 2

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat