Vettä

Rakennustyöt

Kunnon vesi on tärkeä elementti nykymökkiläiselle. Erilaisia haitta-aineita ei juuri saisi olla, vaan veden tulisi olla hajutonta, puhdasta, kirkasta, raikasta ja maukasta. Oikeaa elämän eliksiiriä ja voiteista vanhinta.

Juomakelpoisen veden hankkimiseksi pohdimme useampia vaihtoehtoja. Olisimme voineet perustaa oman vesiosuuskunnan, liittyä johonkin olemassa olevaan osuuskuntaan, muuttaa merivettä juomavedeksi uuden teknologian avulla tai porauttaa kaivon kalliolle.

Vesiosuuskunnan perustaminen olisi ollut iso työ. Sitäkin selvitettiin yhtenä vaihtoehtona. Lähin jatkopaikka, josta olemassa olevaan putkeen olisi saanut liittyä, olisi ollut reilun kilometrin päässä. Sieltä olisi pienellä kaivuu- ja louhintatyöllä päästy veteen ja sitä kautta tuomaan putki meidän rannalle. Tässä alkoi epäilyttämään se, että vesi on melko matalaa, luokkaa 1-1,5 metriä. Osa paikallisista kertoi vesijohtoveden lämpeävän loppukesästä, kun merivesi on suntissa ja lahdenpoukamassa niin matalaa ja seisovaa. Uutta putkivetoa olisi tullut ehkä 1,5 km. Matkan varrelta olisi saanut muutamia mökkiläisiä liittymään putkeen. Kaikilla vanhoilla tonteilla on porakaivovesi, jossa on reippaasti rautaa. Myös sulfiiteista mainittiin.

Olemassa olevaan osuuskuntaan luulisi olleen helppo liittyä. Uudenkaupungin vesilaitokselta sain listan lähialueen osuuskunnista. Listassa oli pari tusinaa osuuskuntien nimiä. Selvitin yhteyshenkilöt ja soitin listan läpi. Lopulta oli pari vaihtoehtoa, jotka sijaitsivat muutaman kilometrin säteellä. Molemmat tarjosivat kesävettä. Lähin putken pää olisi ollut muutaman sadan metrin päässä, mutta siitä ei olisi riittänyt paine putken pienen halkaisijan takia. Osuuskunnasta ehdotettiin alkuun, että heidän suurempaan putkeen voisi liittyä. Se sijaitsi 1,4 km päässä. Lopulta osuuskunnassa tultiin siihen tulokseen, että he eivät olekaan halukkaita jakamaan linjaansa. Ihan ymmärrettävää, jos osuuskunnassa on pieni ja toimiva porukka niin miksi vaarantaa tilannetta.

Mökkimatkalla näin kyltin: AquaThor, Merivedestä juomavettä.

Helsingin Uutiset kirjoitti asiasta 2.2.2015 näin: ”Uusi suomalainen innovaatio tekee puhdasta juomavettä 100 litraa tunnissa. Biolan mainostaa markkinoille tuomansa AquaThor-nimisen vedenpuhdistuslaitteen poistavan epäpuhtaudet alle yhden prosentin suolapitoisesta järvi-, meri- ja kaivovedestä.

Teknologia perustuu kalvosuodattimiin ja veden läpiajoon kovalla paineella. Kalvosuodattimista ei pääse läpi muuta kuin vesimolekyyli.

Ympäristön epäpuhtaudet ja maaperän mineraalit liukenevat helposti veteen, josta uusi laite poistaa nikkelin ja fluorin lisäksi muun muassa suolan, raudan, bakteerit, virukset ja lääkejäämät.”

Koko jutun voit lukea täältä: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/263319-uusi-suomalaislaite-merivedesta-juomavetta-100-litraa-tunnissa.

Puolustusvoimat kuulemma käyttää tällaista laitetta. Levänpuhdistus on oma hommansa, mutta ihan hyvä vaihtoehto varmasti.

Päädyimme itse lopulta porakaivoon. Reilu 40 metriä syvä reikä on nyt porattu ja kirkasta vettä sieltä pumppuaa. Täytyy tutkituttaa vielä laatu.

tässä tietoja porakaivosta:

– alkuporaus 0,8m 160mm:n reikä

– pintavesieristysporaus 10m 140mm:n reikä, halkeamia 4 ja 7 m:n syvyydessä

– loppuporaus 45m 115mm:n reikää, halkeama 17 m:n syvyydessä, josta vähän vettä, 37m:n kohdalla halkeama, josta lisää vettä, yht. n. 1000l/h

– pintavesieristetty 10m asti 116mm:n putkella

Previous
Viikonloppu sähköjen ja paneloinnin parissa
Next
Yhteistyökumppanit – Joutsenmerkin lisäarvo ymmärretty

Leave a comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat