Kuukausi: marraskuu 2016

Ilmanvaihtokanavat ja keskuspölynimurin putket eristetty

RakennustyötTuotteet

Ei ihan perusmökin ratkaisuja, mutta energiatehokkaan ja ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan mökin laitteistoratkaisuihin kuuluvat lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihto ja keskuspölynimuri. Joutsenmerkkiä varten kanavat ja eristeet on valittu materiaaleiltaan sopiviksi, ja lämmöntalteenotossa hyötysuhde on Valloxin koneessa hyvää tasoa eli vähintään 78%. Keskuspölynimurin imukanavista pyysimme ja saimme vakuuden Allawaylta. Kone asennettiin lämpimän tilan komeroon ullakolle ja sieltä lähdimme haaroittamaan kanavia imurasioille päin. Asennus oli helppoa ja muutaman tunnin kuluttua laitteisto oli valmiina.

wp_20161119_001

Kuva. Ilmanvaihdon tulo- ja poistokanavat eristettyinä.

Ilmanvaihto pian tehty

Rakennustyöt

Ilmanvaihtokoneeksi valitsimme Vallox 096 MV:n, jossa on hyvä lämmöntalteenoton hyötysuhde. Putkina halusin kokeilla Uponorin muovikanavia. Hinnaltaan ne olivat samaa luokkaa kuin kierresaumaiset peltiputket. Hyötyinä muoviputkissa on helppo työstettävyys ja tiukat liitoskohdat ilman niittauksia. Liitoksissa tosin liukuaine kuten Glidex helpottaisi asennusta varsinkin ahtaissa tiloissa, mutta emme sitä käyttäneet, vaan puhtaalla voimalla painoimme kanavat kiinni. Muoviputkien jatkoyhteissähän on pieniä harjaksia, jotka sitten tiivistävät liitoksen.

Nyt kanavat ovat paikoillaan ja eristeistä puuttuu enää murto-osa. Voi vain huokaista tyytyväisyydestä, sillä kanavien asennus on yksi ikävimmistä työvaiheista johtuen tilojen ahtaudesta ja vaikeakulkuisuudesta. Kattoristikoissa olevat diagonaalit ja ristikoiden väleissä olevat vinositeet rajoittavat sekä liikkumista että 3m pitkien putkien kääntämistä oikeaan linjaan. Kanavien eristäminenkään ei ole mitään lempipuuhaa.

Tämän jälkeen asennamme keskuspölynimurin kanavat, sitten yläpohjan höyrynsulku kiinni, puhallusvillat päälle ja sisälle pieni lämpö!

Erilaisia ja hieman valtavirrasta poikkeavia rakennushankkeita

Rakennustyöt

Tämä Joutsenmökki-projekti on ollut ihan omanlaisensa kokemus perus rakennusprojektien joukossa. Tämän lisäksi on ollut ilo päästä vastaavana työnjohtajana mukaan muiden hieman valtavirrasta poikkeaviin tai harvinaisempiin rakennushankkeisiin. Tänä vuonna näitä on osunut kohdalle tavallista enemmän. Ensin alkoi ison pitsihuvilan ja siihen liittyvän rantasaunan entisöinti. Toiseksi käynnistyi alle 50 neliön omakotitalo sähköyliherkälle. Kolmantena tuli Joutsenmerkityn 0-energiaomakotitalon rakentamishanke ja sitten vielä CLT-levystä toteutettava omakotitalo.

Mukavaa on ollut myös seurata Hyvinkään Joutsenmerkkiä tavoittelevan päiväkodin rakentumista. Maatyöt ovat siellä käynnissä ja itse rakennus valmistuu kauniisti säältä suojassa tehdashallin sisätiloissa.

Näiden käynnissä olevien hankkeiden lisäksi suunnitteilla on kiinnostavia rakennuksia, joissa lisättyä todellisuutta tullaan hyödyntämään tilojen visualisoinneissa, ja materiaalien ja kalusteiden valinnoissa.

Terassin alakatto paneloitu

Piha ja terassitRakennustyöt

Viikonloppuna saimme paneloitua terassin alakaton umpeen. Nyt ei enää linnut pääse nyppimään villoja. Pakkasta oli kuutisen astetta ja pieni tuuli vielä päälle. Varpaissa ja sormissa vähän kipristeli.

wp_20161030_007

wp_20161106_009

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat