Kategoria: Piha ja terassit

Mökki näkyvillä Kiillon sivuilla

Piha ja terassitRakennustyöt

Kiilto teki toisen juttunsa mökkiprojektistamme. Jutun pääsee lukemaan tästä linkistä: http://www.kiilto.com/fi/uutishuone/uutiset/joutsenmerkki-mokissa-kelpaa-asua/

Osa Kiillon käyttämistä kuvista on kesän alusta. Tällä hetkellä sokkeli ja terassit ovat lähes valmiina.

Ampiaiset ovat vieläkin olleet kiusana. Vasemman puoleisesta reiästä käy jatkuva trafiikki. Nyt sille tulee valitettavasti loppu.

Sokkeli on pinnoitettu Tikkurilan Yki sokkelirouheella sävy 567x. Yki löytyy suoraan Joutsenmerkin tietokannasta ja on siis tuotteena kriteerit täyttävä. Tuuletusritilät saatetaan maalata vielä samaan sävyyn sokkelin kanssa.

Ympäristön laittoa

Piha ja terassitRakennustyöt

Hetkeen ei ole tarvinnut keskittyä Joutsenmerkin kriteerien miettimiseen, kun työn alla ovat olleet viemäriputkien peittäminen ja maisemointi sekä terassien ja kulkureittien rakentaminen mökin ja saunarakennuksen välille. Ampiaiset ovat olleet tänä kesänä riesa. Mediassa on uutisoitu niitä olevan 20-kertainen määrä tavanomaiseen verrattuna. Pistoitta ei olla ulkotöissä selvitty mekään.

Tanskan kesälomareissulla bongattua. Onhan näitä messuilla ja markkinoilla Suomessakin tarjolla ollut. Tarjolla olisi siis asuntoja luonnon pienemmille ja vähän suurimmillekin mönkijöille ja lentelijöille. Näillä saisi tarpeellisia pisteitä Joutsenmerkkiä ajatellen, sillä peruskriteerien täyttymisen lisäksi tulee täyttää lisäpistevaatimus. Kerätä täytyy vähintään 16 pistettä 42 maksimipisteestä. Pisteitä saa mm. paikallisten energialähteiden hyödyntämisestä, energiatehokkaammista ratkaisuista, sementistä ja betonista, joilla on pienempi energia‐ ja ilmastokuormitus kuin vastaavilla perinteisemmillä tuotteilla, tietyistä kierrätetyistä tai uusiokäytetyistä materiaaleista ja sitten erilaisilla vihreillä toimenpiteillä kuten viherkatoilla ja myös hyönteisten, lintujen ja lepakoiden pesimäpaikkojen luomisella. Nämä nyt vain joitain mainitakseni. Vaihtoehtoja on useampia, mutta täytyy sanoa, että 16 lisäpisteen keräämiseenkin pitää kiinnittää erityistä huomiota, sillä eivät ne ihan perusratkaisuilla tule kokoon.

Vesi- ja viemäriputket EPS-levyihin koteloituna. Sivuille kärrättiin hiekkaa ja päälle bitumimatto, jotta hienoainesta ei valuisi kotelon sisään ajan kuluessa.

Sitten multaa päälle. Talon kulmalle oli läjitetty kolmisen vuotta sitten rakennustöitä aloitettaessa multa-kivi-juurakkokasa, joka nyt lapioitiin puoliksi istutusaltaaseen ja puoliksi putkikotelon päälle.

Lopulta keräsimme terassipolun tieltä kunttaa putkikotelon päälle. Toivotaan, että se juurtuu, vaikka pitkään jatkuneet 30-asteen helteet tuntuvat kuivaavan kosteammatkin paikat tänä poikkeuksellisen lämpimänä kesänä.

Enää ei tarvitse kulkea metsäpolkua saunalle. Ei siinä sinänsä mitään tavatonta olisi, mutta nyt pysyy jalat puhtaina – niin mullasta kuin mahdollisista punkeista 🙂

Lunawoodin komposiitti tuntuu kyllä hyvältä tässä. Pinta tuntuu sateella pitävämmältä kuin kuivana. Polku on alkuun hieman jyrkkä, joten yöpakkasten alettua täytyy varoa kosteana ollutta pintaa. Kaidetta ei tähän välttämättä tarvita, mutta saahan senkin laitettua jälkikäteen, jos siltä alkaa tuntumaan.

Iltavalaistuksessa. Noin metrin välein asennettiin terassilautaan upotettava valaistus polun reunaan.

Saunarakennuksen ympärille tulee vielä terassilaudoitusta, jotta liikkuminen sujuu niin, että mukana ei kulkeudu suuria määriä hiekkaa tai muuta sisätiloja likaavaa ainesta.

Seuraavaksi laitetaan sokkelipinnat kuntoon. Tikkurilan Yki sokkelimaali ja rouhepinnoite sopivat Joutsenmerkin kriteereihin. Jommalla kummalla varmaan mennään, kunhan ensin saadaan sementtiliima hiottua sokkelipinnasta pois.

Talvi tekee tuloaan

Piha ja terassitRakennustyöt

Ensimmäiset kosketukset lumeen saatiin Etelä-Suomessakin jo viime viikolla. Monelle mökkiläiselle tämä tarkoittaa sitä, että viikonloppujen mökkireissut jäävät tekemättä ja mökkeily jatkuu taas ensi keväänä. Itse huomasin, että maalipensseleiden säilytys kannattaa siirtää sisätiloihin 🙂

Syksyn mittaan olemme viimeistelleet pintoja. Laatoitukset ovat muutamaa oven ja ikkunan pieltä lukuun ottamatta valmiit. Kiillon silikonilla viimeistellään vielä liitoskohdat.

Pesuhuoneestamme puuttuu vielä pintojen osalta kattopaneeli. Tämän asentamisen jälkeen asennamme kalusteet paikoilleen ja sitten onkin putkimiehen vuoro vetää kuparittomat putket pintavetoina kaikkiin vesikalusteisiin ja that’s it! Okei, sokkeli pitää vielä pinnoittaa ja terassilta rakentaa kulkureittiä eteenpäin saunarakennukselle, maalata terassin alakatto toiseen kertaan, lisätä kaide rappusiin ja yhteen luiskaan, säätää ilmanvaihto, maalata koko ullakkotila uudella valkoisen sävyllä… Jotain jää siis ensi keväällekin ja ehkä kesään. Asumisen puolesta pintojen valmistuminen, kaiteen asentamiset ja vesien kytkentä ovat kuitenkin ne jutut, jonka jälkeen kaikki tarvittava olisi koossa käyttöönottokatselmusta silmällä pitäen.

Rannan kunnostus

Piha ja terassitRakennustyöt

Vihdoin saatiin ruoppausyrittäjä paikalle. Rannalle aikaisemmin ruopatut maamassat on tarkoitus tasoitella, jotta saadaan pieni hiekka-alue ja nurmen pohja aikaiseksi. Ensi kesänä roudan sulamisen jälkeen levitetään mullat ja saatetaan jo kylvää nurmi alkuun.

Terassilasitus paikoillaan

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassilasit saimme asennettua talkooapulaisen kanssa paikoilleen. Homma sujui muuten muitta mutkitta, mutta yksi reunatiiviste tuli asennettua väärään paikkaan. Siitä ei ollut muuta harmia kuin nyt joutuu tilaamaan 20 metriä lisää tiivistettä. Kyselin tiivisteen perään OnLeveliltä Hollannista, muttei kuulemma onnistu. Lähettävät vain koko flex fit kit-paketteja hintaan 100 €/kpl. Tarvitsisin neljä pakettia, joten reilu 400 € tuntuu aika suolaiselta hinnalta kumitiivisteestä. Soitin myös Irlantiin Glassparts.ie-sivustoilta löytyneen kontaktin perään. Sieltä sain saman vastauksen: toimittavat vain koko paketteja. Tällä hetkellä selvittelen, mikäli Lasikeidas-niminen yritys pystyy toimittamaan samaa tiivistenauhaa sopuhintaan.

Portaan kohdalta puuttuu vielä lasit. Täytynee valmistaa pahvista mallikappale, jotta saa varmasti oikean kulman salmiakin malliseen lasiin.

Kaiteesta tuli parempi kuin osasi kuvitella. Yläreunan 20mm käsijohde on tarpeen. Puhdasta kirkasta lasia oli vaikea havaita ilman käsijohdetta. Jämäkkyys on myös riittävä. Pelkäsin hieman, että kiinnitysalustana olevat puurakenteet joustavat, kun käsijohteesta työntää. Näin ei kuitenkaan juurikaan tapahdu. Terassin katto odottelee vielä neljää valopistettä ja viimeistä maalausta ennen kuin on täysin valmis.

Terassiin kulkutie, portaat ja kaiteita

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassiin rakennettiin tulopuolelle ns. sisäänkaappaustie eli pieni pätkä terassipolkua autopaikalta pääovelle.

Kalliolta terassille tehtiin tasausvalu.

Porras tulee terassilta alas meren puolelta terassin toisesta päästä. Lasikaidetta varten tulee alumiinikiskoa kaikkiin niihin kohtiin, joissa pudotuskorkeutta on enemmän kuin puoli metriä.

Alukiskot on nyt asennettu paikoilleen muutamilla täkkipulteilla. Kiskojen katkaisu tehtiin sirkkelillä. Nurkat ajettiin jiiriin. Alumiiniterää emme hankkineet, vaan käytimme vanhaa terää, johon suihkutimme Lasolia liukasteeksi. Lopullinen kiinnitys tehdään, kun kiskot ovat saatu vaateriin. Haponkestäviä 130*8 mm pultteja tulee lopulta k300 jaolla, joten eiköhän kaide pitäisi paikoillaan pysyä.

Kiskojen mukana tuli lasiasennuspaketteja. Paketeissa oli kiiloja, tiivisteitä ja asennustyökalu. Ohjeet olivat yksinkertaisena kuvasarjana paketin kannessa. Mukava asentaa itse ja säästää siinä samassa asennuskuluissa. Näin jälkikäteen voi sanoa, että materiaalien hankintaan olisi voinut käyttää vielä enemmän aikaa ja selvittää edullisempia alukiskojen ja asennusosien toimittajia. Lasit olivat mielestäni ihan hyvän hintaiset Lasipostin kautta tilattuna. Kiskoista ei voi sanoa samaa – yllättävän kallista tavaraa! Balttiasta voisi löytyä ihan samaa tavaraa edullisemmin. On siinä toki omat riskinsä, mutta ainakin Lasipostin lasit tulivat Klaasimeisteriltä Viron Kolusta ja kaikki toimi hyvin. Ennakkomaksu hiukan jännitti, mutta toimitus yhteydenpitoineen meni tosiaan hyvin.

Terassilasit saapuivat

Piha ja terassitRakennustyöt

Tässä puretaan lasikuormaa.

18 m rekalla oli hiukan vaikeuksia taipua mökkitiellä- ja kyydissä ainoastaan meidän lasit. Tilasimme terassin lasit Espoolaiselta Lasipostilta. Homma hoitui hyvin. Laseja oli kaikkiaan 10 kpl ja painoa kuormalla 720 kg. Hinnasta olisi voinut saada vielä osan pois, mikäli olisi tehnyt tilauksen suoraan Viron Kolussa sijaitsevalta Klaasimeisterilta. No, seuraavalla kerralla tietää tämänkin.

Rekka oli klo 10 saapunut Tallinnasta Helsinkiin ja sieltä lokalahteen meni nelisen tuntia. Ihan suoraan meidän osoitteeseen kuski ei löytänyt. Lisäksi minun puhelin vielä reistaili eikä hän saanut minua kiinni, joten yksi ylimääräinen puoli tuntia meni siinäkin 🙂

terassin portaat ja lasitus

Piha ja terassitRakennustyöt

Terassiin olisi mukavaa ja turvallista saada piakkoin lopullinen kaide. Olen tässä viime viikkoina selvitellyt lasikaiteita ja niihin kiinnitysosia. Työmaalla olemme valmistelleet terassin rakenteita siten, että saisimme alumiinikiskon kiinni puurakenteisiin ja sitten lasin upotettua kiskoon. Terassilta pitäisi vielä rakentaa portaat alas ja rakennuksen tulopuolelle saada terassia yleensäkin hahmoteltua lopulliseen malliin.

Kelit ovat vaihdelleet kohtuu lämpimistä hyvinkin viileisiin koko toukokuun ajan. Välillä on tullut lunta ja välillä aurinko paistanut lämpimästi.

Tässä on portaan työt meneillään.

Tässä sovitellaan Steelproon profiilia terassikannattajan päälle.

Tässä yksi vaihtoehto kiinnityskiskoksi. Muun muassa Roca ja Steelpro ovat alukiskojen toimittajia.

Tällaista kiskoa saisi 2,5m tai 5m pitkinä pätkinä.

Kiinnitysdetaljeja. Lasi tulee olemaan 6+6mm karkaistua ja kahden lasin välissä on vielä laminointi. Lasi on kyllä tuolla kombinaatiolla kestävää, mutta eniten tässä epäilyttää alukiskon kiinnityksen jämäkkyys, kun meillä kisko kiinnitetään puuhun. Puu voi hiukan joustaa, kun joku vääntää lasikaidetta yläosasta. Vipuvartta tulee kuitenkin noin metrin verran.

Terassin alakatto paneloitu

Piha ja terassitRakennustyöt

Viikonloppuna saimme paneloitua terassin alakaton umpeen. Nyt ei enää linnut pääse nyppimään villoja. Pakkasta oli kuutisen astetta ja pieni tuuli vielä päälle. Varpaissa ja sormissa vähän kipristeli.

wp_20161030_007

wp_20161106_009

Terassiin LunaComp lämpöpuukomposiittia

MateriaalivalmistajatPiha ja terassitRakennusmateriaalit

Nyt on terassilaudoitus valittu, Joutsenmerkki-organisaatiolle toimitettavat dokumentit koossa ja useampi neliö tuotettakin jo asennettunakin. Päädyimme LunaComp lämpöpuukomposiittiin. LunaComp tuntuu erittäin jämäkältä (mm. tiheys 3x männyn tiheys) ja viimeistellyltä. Näistä syistä siitä saa arvokkaan vaikutelman. Ekologista mielikuvaa parantaa sana ”lämpöpuukomposiitti”. Täytyy myöntää, että alussa ennakkoasenteen ja mielikuvien muodostama kynnys oli muutaman porrasaskelman korkuinen. Vielä ei ole pidempiaikaista kokemusta, mutta tähän astisesta voi sanoa, että kannatti. Luulen, että muun muassa mielikuva liukkaudesta johtuu siitä, että komposiittilaudat ovat toisiaan vasten liukkaita. Jalkaa vasten laudat eivät ole liukkaita. Sileitä kylläkin – ja sitä taas arvostaa muutamia tikkuja perus puuterassista jalkaansa saaneena  ja niitä irrotelleena.

Oma lisäarvonsa on sillä, että LunaComp valmistetaan Lunawoodin tehtaalla Iisalmessa.

Täältä voit lukea lisää tuotteesta ja sen ominaisuuksista: lunacomp.fi

wp_20160923_006

wp_20160924_004

Kuvissa terassia rakenteilla. Grafiitin harmaa terassi istuu hyvin yhteen rakennuksen TM7833-sävyyn värjätyn Cello Wintexin kanssa.

 

 

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat